ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii anunță o săptămână cu ninsori, ploi şi lapoviță

17:18 | 07.12.2020 Categorie: Societate

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Săptămâna curentă va fi determinată de vreme variabilă şi precipitații sub formă de ninsori, ploi şi lapoviță, pe întreg teritoriul țării, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, marți şi miercuri, 8 şi 9 decembrie, va fi cel mai frig, iar mercurul termometrelor nu se va ridica mai sus de 3 grade Celsius. La centru şi sud se așteaptă ger şi pe parcursul zilei, iar noaptea sunt anunţate valori termice până la minus 5 grade.

De joi vremea se va încălzi, astfel încât la finele săptămânii termometrele vor indica până la 10 grade cu plus.

Următoarele șapte zile se arată a fi generoase la precipitații. Prognoza SHS indică, în funcţie de regiuni, ploi, lapoviță şi ninsori, însoțite de cer variabil, preponderent închis şi noros.

Sinopticienii susțin că suma medie a precipitațiilor căzute în luna decembrie constituie în teritoriu 29-43 mm, iar numărul zilelor cu precipitații – de la 10 până la 13. Însă, în unii ani, izolat nu s-au semnalat precipitații pe parcursul lunii decembrie. Cea mai mare cantitate lunară de precipitații pentru întreaga perioadă de observații a constituit 177 mm (Chișinău, r. Bâc, 2012), iar cea zilnică – 57 mm (Giurgiulești, 2005, Nisporeni, 2012).

Precipitațiile cad preponderent sub formă de ploaie (circa 50% din normă), cantitatea precipitațiilor sub formă de zăpadă constituie în medie mai puţin de 20% din norma lunară. Stratul de zăpadă se stabileşte pretutindeni după 5 decembrie. Grosimea lui medie decadică nu depășește 5 cm. În unele zile, grosimea maximă a stratului de zăpadă pe platformele meteorologice poate atinge până la 60 cm (1 decembrie 1975, Cahul).

img20009706

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!