ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pandemia de coronavirus a dus la scăderea PIB

17:41 | 15.12.2020 Categorie: Economic

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, estimat pentru trimestrul III 2020, a însumat 61 719 mln de lei, prețuri curente, și a scăzut cu 8,2 la sută, pe serie brută, față de ianuarie-septembrie 2019, transmite MOLDPRES.

Potrivit Biroului Național de Statistică, scăderea cu 9,5 la sută a valorii adăugate pe economie, care are cea mai mare pondere în formarea PIB – de 88,5% - a dus la descreșterea acestui indicator. La scăderea PIB a contribuit și reducerea impozitelor nete pe produs, volumul lor reducându-se cu 11,2%.

În același timp, datele statistice arată că au avut contribuții pozitive la evoluția PIB creșterea cu 7,2 la sută a activităților în construcții și activitățile financiare și asigurările, care au avut o creștere de 7,8%.

Din punct de vedere al utilizării, scăderea PIB în trimestrul III 2020 față de trimestrul III 2019 s-a datorat, în principal: consumului final, îndeosebi consumului final al gospodăriilor populației, al cărui volum s-a redus cu 8,0% și exportului net de bunuri și servicii, care au scăzut 20,6,%.

Reducerea activității economice s-a datorat interdicțiilor impuse de combaterea noului coronavirus. Până astăzi, în Republica Moldova s-au înregistrat 128 656 de cazuri de COVID-19.

foto: imirante.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!