ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale la Kyiv: „Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni”

14:00 | 12.01.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/.Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la Kyiv. În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu a reiterat interesul Republicii Moldova pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene.

„Am convenit să inițiem un nou capitol atât în relațiile bilaterale, cât și în aspirațiile noastre comune de integrare europeană. Cooperarea noastră se va baza pe discutarea și soluționarea problemelor existente, dar și pe explorarea în comun a unor noi oportunități în interesul cetățenilor ambelor state”, a declarat Președintele Maia Sandu. „Ne dorim să fim mai mult decât vecini, ne dorim să fim prieteni care să acționeze în baza unui parteneriat strategic”, a menționat Maia Sandu.

Cei doi lideri au agreat să continue discuțiile pe teme importante ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, să intensifice eforturile comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui Consiliu la nivel de Președinți, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor. De asemenea, Președinții Maia Sandu și Volodymyr Zelenskyy au convenit să intensifice eforturile pentru a asigura securitatea la frontieră, declarând sprijinul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional.

Printre alte subiecte discutate în cadrul întrevederii se numără accelerarea acordului ce ar permite cetățenilor ambelor state să traverseze frontiera doar în baza buletinului de identitate; necesitatea de a diversifica sursele de energie; aprovizionarea cu apă a localităților de pe ambele maluri ale râului Nistru ca prioritate comună; dezvoltarea infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, care să asigure cea mai rapidă rută între capitalele celor două state.

Vizita oficială în Ucraina este prima pe care Președintele Maia Sandu o întreprinde în străinătate. 

 

foto: prm.md

img21000147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!