ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criticul de teatru și film Larisa Ungureanu: ”2020 a fost un an al cumpenelor”

15:34 | 14.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Criticul de teatru și film Larisa Ungureanu, Maestru în Artă, a afirmat că 2020, din cauza pandemiei, a fost un an al cumpenelor. În această perioadă, ea a scris puțin, dar și-a sistematizat arhiva, fiindcă dispune de o uriașă arhivă, acumulată pe parcursul a jumătate de secol. O parte din această arhivă, a folosit-o, când a creat site-ul Webenciclopedia filmului moldovenesc (cinema.art.md), informează MOLDPRES

Solicitată de agenție, Larisa Ungureanu a menționat că a fost membră a juriului de selecție a Festivalului filmului național, realizat de Uniunea Cineaștilor din Moldova în parteneriat cu Centrul Național de Cinematografie în cadrul proiectului „Filme din Moldova on-line”, care s-a desfășurat în perioada 2 - 8 septembrie 2020 (Moldova 1 și on-line pe Facebook).

Larisa Ungureanu s-a născut la 11 martie 1949 în satul Opaci, raionul Căușeni. A absolvit Universitatea de Stat din Chișinău, Facultatea de Filologie, specialitatea Limba și Literatura Română, specializarea Jurnalistica (1965-1970). A făcut studii postuniversitare: stagiere la Institutul de istorie a artei; VGIK (Institutul  Unional de Stat de Cinematografie, Moscova) (1974-1975) și doctorantura la Institutul de Istorie și Teorie a Filmului (Moscova) (1975-1977), stagiere la Universitatea de Stat din Moscova “M. Lomonosov” (MGU) (1984). În 1979, a susținut la Moscova teza de doctor în studiul artelor.

Este autoarea cărților: ”Tot aici mă-ntorc. Cronici de teatru” ”2011), ”A fi actor. Despre actorul de teatru și film Sergiu Finiti. Colecția Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” ( 2012), ”Portrete în timp. Oameni de teatru film” (2012), ”Popas în lumea cuvintelor. Biobibliografie”, Filiala „Târgoviște”, Chișinău, 2012, ”Teatrul lui Dumitru Matcovschi. Culegeri de articole, cronici și interviuri. Conceptul și selecția materialelor Larisa Ungureanu”, Colecția UNITEM, Chișinău, 2015, ”Chișinăul în teatru. Imaginea orașului Chișinău în spectacole”, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Departamentul „Memoria Chișinăului” (2017) și ”Chișinăul în filme. Studiu filmografic”. Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Secția „Memoria Chișinăului”, Chișinău, 2019). În 2009, Larisa Ungureanu a fost distinsă cu titlul onorific ”Maestru în Artă”.

 

foto: moldpres.md

img21000195

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!