ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Claudia Partole: ”Anul care ne-a părăsit a fost unic. L-aș vrea irepetabil!”

09:10 | 21.01.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 ian. /MOLDPRES/. Pentru scriitoarea Claudia Parole, anul care ne-a părăsit a fost unic.

”L-aș vrea irepetabil... 2020! Ca niciodată, în acest an (deja trecut) m-am gândit la existență, la scurta noastră călătorie aici, pe Pământul Oamenilor... Ce frumoasă clipă ne-a fost dată de Cel care ne-a creat, iar noi, vorba poetului: „În fiecare zi ne batem joc... de natură, de văzduh, de pământ. De aproapele nostru!”, a afirmat cunoscuta poetă și prozatoare, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Claudia Partole a menționat că ai putea crede că această pandemie a venit ca o anatemă. Să ne învețe minte și să ne dezvețe de vicii și orgolii. În câteva luni s-a purificat stratul-înveliș al pământului (cât timp oamenii-copii au stat cuminți în izolare forțată), s-a limpezit cerul, s-a relaxat globul care ne ține răbdător pe toți, așa cum suntem...

”Eu mai mult ca oricând am prețuit Clipa și Libertatea. Tot ce-am gândit am așternut pe foaie. Am scris mult, ca un flămând, ca un însetat. Dacă n-ar exista Dorul de oameni, aș zice că nu mi-a fost urât, nici rău, cu mine. Iar acum, când țin în brațe cartea „Straniera”, roadele meditațiilor mele pe timp de pandemie, mă gândesc cu recunoștință și la acest an greu, înfricoșător și ireversibil. Totuși, a fost! Ne-a întristat, dar ne-a și bucurat. Ne-a înfricoșat, dar ne-a inspirat încredere și speranță... Fratele-i, tânăr de tot – 2021, e încă un mister! Vreau să cred că ne va aduce schimbări – în societate, în viața fiecăruia. Cu siguranță, ne vom schimba! Vreau să cred că vom deveni mai buni, mai receptivi, mai înțelepți... Cu aproapele, cu Natura, cu Pământul, care e al nostru. Marele Creator ne-a făcut întru a ne bucura de Viață! Asta cred... Și am atâtea datorii rămase nu din anul care a trecut, dar din anii de când mă știu. Mă așteaptă satul meu drag să-i spun, în sfârșit, poveștile. Apoi, mai am niște promisiuni făcute Copilăriei și Adolescenței...”, a mai spus scriitoarea.

Claudia Partole consideră că și anul 2021 va fi un an unic, dar în felul său - mai altfel. ”Nu-i poate semăna întru totul fratelui său. E bine să sperăm frumos și încrezători fiecare și toți, atunci minunea se va produce!”, a subliniat scriitoarea.

Născută în satul Cotova, raionul Drochia, absolventă a Facultății de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova (1972-1977), scriitoarea Claudia Partole semnează, de-a lungul anilor, versuri, eseuri, proză și dramaturgie. Debutează editorial cu cartea pentru cei mici „Mahalaua veselă” (1982), apoi semnează și cărți pentru maturi - „Păsări suntem când ne naștem” (1992), „Psalmii Mariei Magdalena” (1995) ș.a. A fost distinsă cu premii la Saloanele Internaționale de Carte de la Chișinău (2002, 2005, 2006, 2009) și Iași (1995). În 2009, a obținut Premiul „Vasile Vasilache” la Salonul Internațional de Carte de la Biblioteca Națională și în 2018 - Premiul Cartea Anului, Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, pentru cartea „Invazia”.

img21000372

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!