ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cel mai bun Incubator de Afaceri a fost desemnat cel din raionul Călărași

12:06 | 01.02.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Cel mai bun Incubator de Afaceri al anului 2020 a fost desemnat cel din raionul Călărași. Instituția a înregistrat cele mai mari performanțe în activitatea din anul trecut, iar rata de incubare a companiilor este de circa 90%, transmite MOLDPRES.

Totalurile au fost făcute recent, la Concursul „Incubatorul de Afaceri al anului", care este la cea de-a șasea ediție, fiind inițiat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM). Concursul are drept scop promovarea reușitelor și bunelor practici înregistrate de Incubatoarele de afaceri, stimularea activității acestora și, nemijlocit, crearea de noi oportunități de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii în regiuni.

Potrivit managerului Incubatorului de la Călărași, Victor Ambroci, în cadrul instituției își desfășoară activitatea 32 de afaceri, dintre care 23 sunt start-up-uri. 18 întreprinderi sunt administrate de tineri, iar 14 de femei. În cadrul companiilor incubate în IA Călărași au fost create 83 locuri de muncă. "Pe parcursul acestui an, în cadrul IA Călărași au fost oferite circa 400 de consultații antreprenorilor și potențialilor întreprinzători. Pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale, promovării și accelerării dezvoltării afacerilor incubate, au fost accesate două proiecte de dezvoltare economică, iar patru companii au beneficiat de împrumuturi din fondul de revolving. Totodată, au fost organizate 15 sesiuni de instruire și informare", a explicat Victor Ambroci.

În acest an au fost decernate și alte premii și mențiuni: Incubatorul de Afaceri din Dubăsari - diplomă de gratitudine pentru sporirea indicatorilor de progres al companiilor incubate; Incubatorul de Afaceri din Sângerei - diplomă de gratitudine pentru activitate remarcabilă în dezvoltarea mediului de afaceri din regiune; Incubatorul de Afaceri Nisporeni - diplomă de gratitudine pentru activitate eficientă și susținerea mediului de afaceri;  Incubatorul de Afaceri Cahul - diplomă de gratitudine pentru activitate eficientă și susținerea mediului de afaceri.

În prezent, în cele unsprezece Incubatoare de Afaceri, membre ale RIAM, își desfășoară activitatea circa 253 de companii rezidente, dintre care 145 sunt start-up-uri, 132 sunt gestionate de tineri și 122 de companii sunt administrate de femei. Per total, au fost create 886 de locuri de muncă, dintre care 450 pentru femei și 312 pentru tineri.

Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată în anul 2013 de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene. Membri ai RIAM sunt Incubatoarele de Afaceri din Ștefan-Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimișlia, Cahul și Călărași.

foto: ADR Centru

img21000695

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!