ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Startup-urile din Moldova vor putea accesa mai ușor investiții externe

14:28 | 12.02.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 12 feb. /MOLDPRES/. Startup-urile din Moldova vor deveni mai vizibile la nivel internațional și vor putea atrage mai ușor investiții. Asta după ce, recent, programul „Startup Moldova” parte a proiectului TEKWILL a devenit membru al „Startup Genome” - organizație care oferă servicii de cercetare și consultanță în peste 38 de state, în vederea elaborării politicilor de țară, strategiilor de inovare și accelerare a ecosistemului de startup-uri, transmite MOLDPRES.

Prin această colaborare, țara noastră își consolidează conexiunea globală și deschide mai multe oportunități pentru antreprenorii cu afaceri bazate pe inovații: schimb de experiențe și expertiză cu comunitatea internațională, vizibilitate sporită la nivel global, platforme de comunicare cu alți specialiști din întreagă lume, atragerea potențialelor surse de finanțare și altele. Dezvoltarea antreprenoriatului tehnologic în Moldova este una dintre direcțiile prioritare ale proiectului TEKWILL, susținut de partenerii săi de dezvoltare - Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia.

În anul precedent, în premieră, Republica Moldova a fost inclusă în raportul de analiză a ecosistemului de pornire a startup-urilor realizat de „Startup Genome” - una dintre cele mai complexe și importante cercetări din domeniu. Comerțul electronic a crescut constant în Moldova de-a lungul anilor, cu 12% mai mulți moldoveni făcând cumpărături virtuale în 2019 decât în anul precedent. Pandemia de COVID-19 a accelerat această tendință, ducând la o creștere cu 30% a achizițiilor online în 2020. Acest fapt se datorează inclusiv investițiilor din anul precedent pentru dezvoltarea acestui domeniu ale partenerilor internaționali USAID și Suedia.

Programul național „Startup Moldova” este parte a Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a USAID și a Suediei. Tekwill a fost creat în anul 2017 ca Centru de Excelență al sectorului ICT din Moldova, având drept scop principal alinierea domeniului la cerințele curente ale pieței.

foto: qubo.md  

img21001079

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!