ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Victor Cobzac: ”Am realizat câteva lucrări de sculptură și am editat un volum de versuri”

17:27 | 20.02.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 feb. /MOLDPRES/. În ultima perioadă de timp, artistul plastic și poetul Victor Cobzac, profesor la Universitatea Tehnică a Moldovei, a realizat cinci lucrări de sculptură, a editat o carte de versuri și a pregătit pentru tipar câteva volume de versuri care își așteaptă editorul, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Victor Cobzac a afirmat că volumul său „O sută de poeme” a apărut la o editură din București. În prezent, el realizează mai multe sculpturi, care vor fi prezentate în cadrul unei expoziții de pictură, grafică, sculptură, fotografie artistică și poezie, care va fi vernisată în luna septembrie la Chișinău, apoi la Ungheni.

Totodată, împreună cu poeta Limona Rusu din Suceava, Victor Cobzac a editat volumele de versuri „Poezii îngemănate. Punte peste așteptări” și ”Muguri de dor”. Actualmente, cei doi pregătesc pentru tipar cel de-al treilea volum – ”Mult spre deloc”. De asemenea, el a publicat versuri în antologiile ”Vis cu Nichita Stănescu”, ”Mărgăritare dincolo de Prut”, ”Amor Aeternus”, ”Iubirea ca o poezie”, ”Mama mea – icoană sfântă”, ”Tatăl meu- eroul meu”, ”Lacrimi pentru nemurire” etc., apărute în R. Moldova și România.

”Am pregătit pentru tipar vreo opt cărți de poezie, care își așteaptă editorul. Am participat la concursuri de poezie și proză din cele două țări. În anii 2020-2021, am prefațat zece cărți de poezie ale unor autori din R. Moldova și România, precum și a unor poeți basarabeni stabiliți în Italia. De vreo 46 de ani, îmi trăiesc viața prin intermediul culorilor și de vreo 15 ani și prin cuvinte. Viața unui artist e o rană care doare plăcut, viața unui poet e strofă de poezie scrisă cu cerneala care picură din streașina ochiului. Viața între culori și cuvinte e un descântec pentru inima bolnavă de zbor. Aici îmi este refugiul – în pictură și poezie”, a mai spus artistul plastic.

Victor Cobzac s-a născut la 6 septembrie 1950 în orașul Ungheni. A absolvit Institutul de Stat de Arte Plastice „V. Surikov” din Moscova, Federația Rusă, pictura de șevalet. Este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei. În 2020, a obținut Premiul I „Arhiva Literară” cu poezia „Inima, prima vioară în orchestra fericirii”, Festivalul Internațional, Campionatul European de Poezie, două premii ale prieteniei, Concursul Internațional de „Basm și poezie pentru copii”, Univers Românesc XXL, premiul I la Concursul Internațional de Poezie Metafore -Ana Podaru, organizat de Grupul Cultural Cerventes – Inspirescu, trofeul „World Poets Association” la Festivalul Internațional „Zbor spre desfrunzite stele”, ediția I, Montreal, Canada ș.a. 

img21001331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!