ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție dedicată sculptorului Constantin Brâncuși este deschisă la Chișinău, la 145 de ani de la naștere

08:29 | 02.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. O expoziție documentară intitulată „Constantin Brâncuși – Pasărea Măiastră“ este deschisă la Galeria la Rond, din preajma statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, la 145 de ani de la nașterea cunoscutului sculptor, membru al Academiei Române, informează MOLDPRES.

Alcătuită din 24 de bannere, expoziția prezintă publicului o serie de documente și fotografii legate de parcursul biografic al lui Brâncuși, imagini ale operelor sale, exegeze critice, articole, scrisori și mărturii referitoare la crezul artistic și existențial al lui Constantin Brâncuși, considerat de critica de specialitate drept cel mai important sculptor al secolului XX.

Directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău (ICR), Valeriu Matei, a subliniat că artistul Constantin Brâncuși este simbolul autentic al modernității în arta sculpturi și unul dintre cei mai mari sculptori ai umanității.

Potrivit criticului de artă Tudor Stăvilă, despre Constantin Brâncuși s-au scris peste 50 de monografii, care au apărut în Germania, Franța, Anglia, România și în alte țări. „Constantin Brâncuși a avut trei surse de inspirație: arta populară românească, sculptura egipteană și gravura japoneză. El a instruit mai mulți învățăcei, dar nici unul dintre aceștia n-a atins culmile măiestriei sale”, a accentuat Tudor Stăvilă.

Constantin Brâncuși s-a născut pe 19 februarie 1876 în satul Hobiţa, comuna Petişcani, judeţul Gorj, România. A studiat la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti şi la Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts din Paris. De-a lungul carierei sale, a realizat opere de valoare națională și internațională: Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Măiastra, Pasăre în văzduh, Cumințenia pământului, Nou născut, Cocoşul, Începutul lumii ş.a. Constantin Brâncuși s-a stins din viață la 16 martie 1957 la Paris și a fost înmormântat la Cimitirul Montparnasse. Marele sculptor a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Astăzi, un cartier și un parc din capitala României, precum și diverse străzi din București, Chișinău, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Arad, Timișoara, Oradea, Petroșani, Motru, Șelimbăr, unități de învățământ din Satu Mare, Oradea, Cluj, Târgu Mureș, Medgidia, Peștișani (Gorj) îi poartă numele.

Expoziția va fi deschisă până la 5 martie.

img21001577

img21001577

img21001577

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!