ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție comemorativă a artistului plastic Ghenadie Zâcov a fost deschisă la un muzeu din capitală

12:00 | 11.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția comemorativă ”Grafică” a artistului plastic Ghenadie Zâcov, la 90 de ani de la naștere, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că expoziția prezintă 30 de lucrări din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei.

Potrivit oficialului, în decursul vieții, Ghenadie Zâcov a realizat o serie prețioasă de lucrări în linogravură color, reprezentând cetățile Hotin, Soroca, Cetatea Albă, mănăstirile Țâpova și Japca. ”Totodată, artistul Zâcov e reputat pentru talentul său de decorator, contribuind la schimbarea imaginii a mai multor blocuri din orașul Tiraspol. Printre lucrările de proporții amintim: două panouri din Bălți și regiunea transnistreană create pentru Muzeul Ținutului Natal, diorama ”Asaltul cetății” în 1770 pentru Muzeul Ținutului Natal de la Bender și diorama ”Retragerea Armatei albe de la Tiraspol”, a precizat directorul instituției.

Pictorul și graficianul Ghenadie Zâcov s-a născut la 11 martie 1931, în orașul Kolpino din regiunea Sankt-Petersburg. În perioada anilor 1949 – 1958 își face studiile la Școala Republicană de Arte Plastice „Ilia Repin” de la Chișinău, urmând cursurile Institutului Poligrafic de la Moscova (1955 – 1957). Între anii 1954 și 1958 activează ca pictor la ziarul „Moldova Socialistă”. Participă activ la expozițiile republicane, unionale și internaționale. Începând cu anul 1958, este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din RSSM. Tot în acest an, începe lungile colaborări cu muzeele de istorie și etnografie din țară, recreând panouri și tablouri istorice, diorame, machete și mulaje.

În 1959 contribuie la fondarea Galeriei de Artă de la Tiraspol, a Muzeului Etnografic, a Școlii de Artă, a atelierelor fondului de artă, la restaurarea teatrului, și la organizarea Societății artiștilor plastici din oraș. A practicat domeniul graficii, picturii, restaurării și scenografiei. Începând cu anul 1998 lucrează în calitate de restaurator în laboratorul științific „Arheologia” al Universității de Stat din Tiraspol, unde reușește să restaureze o mare parte din exponatele deținute și astăzi de către Muzeul de Arheologie al Universității. În timpul activității de restaurator colaborează cu saloane și galerii de artă. Pe lângă peisaje industriale, artistul creează o serie de lucrări despre frumusețea naturii, printre acestea: ”Din câmp”, 1966, ”Stoguri”, ”Mânzul”, 1966, ”Pădurea de la Chiţcani”, 1958, unde Ghenadie Zâcov caută să exprime, prin culoare, sentimentele pe care le trăiește profund intrând în contact cu natura.

Tema orașului Tiraspol este una importantă pentru creația artistului. Și aceasta nu este o coincidență. A locuit mai bine de cincizeci de ani în orașul de pe Nistru, unde obișnuia să se plimbe de-a lungul străzilor și piețelor, admirând clădirile vechi și cartierele noi: ”Tiraspolul se construiește”, 1959, ”Construcția teatrului în Tiraspol”, 1959. Lucrarea ”Râul rănit”, 1980, realizată în tehnica acvaforte, impresionează prin structura sa cromatică și compozițională. Autorul a reușit să transmită starea de anxietate, neliniște care a cuprins natura.

Lucrările sale se păstrează în multiple colecții muzeale din Republica Moldova. Ghenadie Zâcov s-a stins din viață la 27 mai 2013 și a fost înmormântat la Tiraspol.

Expoziția va fi deschisă până la 11 aprilie.

img21001842

img21001842

img21001842

img21001842

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!