ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

R. Moldova va primi 6000 de tone de motorină din România pentru susținerea agricultorilor afectați de secetă

15:25 | 11.03.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova va primi gratuit 6 000 de tone de motorină, drept ajutor umanitar extern din partea României, destinat agricultorilor afectați de secetă pe parcursul anului 2020, comunică MOLDPRES.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, Guvernul României a aprobat această hotărâre și ca urmare a demarării procedurilor de transmitere, Guvernul de la Chișinău a stabilit mecanismul și formalitățile de recepționare, depozitare și distribuire peste frontiera de stat a lotului de ajutor umanitar.

„Din numele Guvernului Republicii Moldova aduc sincere mulțumiri Guvernului României pentru gestul mărinimos de a ne acorda 6 000 de tone de motorină ca ajutor cu titlu gratuit. Sarcina noastră este să organizăm cât mai bine procesul logistic de recepționare, depozitare și, ulterior, distribuire către beneficiarul final, lucru care este așteptat de agricultorii afectați substanțial de seceta din anul trecut", a menționat premierul interimar Aureliu Ciocoi în cadrul ședinței.

Agenția Rezerve Materiale din subordinea MAI va fi responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența şi distribuirea motorinei. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, prin intermediul Agenției de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură, va stabili cantitatea eligibilă de motorină pentru fiecare producător agricol, solicitant de ajutor umanitar, în baza cererilor depuse la AIPA. Ulterior, MADRM va prezenta lista agricultorilor eligibili, repartizați pe raioane, către Comisia interdepartamentală pentru ajutoare umanitare, care va distribui cantitatea stabilită fiecărui agricultor.

Totodată, din Fondul de rezervă al Guvernului vor fi alocate 3 milioane de lei Agenției Rezerve Materiale, necesari pentru acoperirea cheltuielilor legate de  serviciile de recepționare, evaluare a cantității şi calității, depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, cazare şi hrană a reprezentanților României împuterniciți să însoțească ajutorul umanitar; servicii de transbordare a vagoanelor - cisterne cu motorină în Punctul de trecere a frontierei de stat moldo-române - feroviar, lucrările de descărcare din vagoane-cisterne a motorinei şi pomparea în rezervorul de primire; servicii de transportare a motorinei către stațiile petroliere şi distribuirea beneficiarilor finali.

Transmiterea acestui ajutor umanitar este rezultatul înțelegerilor convenite între șefii de state ai Republicii Moldova și România, fiind convenit un pachet de măsuri, care cuprinde acțiuni concrete de sprijin din partea României pentru cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul combaterii pandemiei de COVID-19, şi pentru susținerea dezvoltării economice şi sociale a Republicii Moldova.

foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!