ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În luna februarie au crescut prețurile medii de consum

11:19 | 12.03.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. În luna februarie 2021, prețurile medii de consum au crescut cu 0,38% față de luna ianuarie, transmite MOLDPRES.

Biroul Național de Statistică informează că, în luna februarie 2021, inflația anuală a constituit 0,62%, inclusiv la produse alimentare 1,80%, mărfuri nealimentare 1,15% și servicii prestate populației.

Potrivit statisticienilor, creșterea prețurilor medii de consum a fost determinată de creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 0,92 la sută și la mărfurile nealimentare cu 0,79 la sută.

Astfel, în luna februarie 2021, faţă de luna ianuarie 2021, au crescut prețurile la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 6,8%, legume proaspete – cu 4,6%, ulei de floarea soarelui – cu 2,8%, fructe proaspete – cu 1,6% , lapte integral – cu 1,7%, smântână și zahăr – cu câte 0,7%, crupe și cereale – cu câte 0,6%, miere de albine – cu 0,4%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preț la: ouă de găină – cu 8,9%, struguri, nuci, tomate, legume congelate, ciuperci proaspete, apă carbogazoasă și alte băuturi nealcoolice, sucuri din fructe și legume, cafea, ceai, ciocolată și bomboane din ciocolată, alte produse de cofetărie – până la 1,4%.

În același timp, statisticienii au constatat creșteri de preț mai accentuate la mărfurile nealimentare în luna februarie 2021, față de ianuarie 2021 (de până la 6,3%) la gaz lichefiat ambalat în butelii, carburanți, mașini de spălat, detergenți, medicamente, țigări și alte mărfuri. În perioada de raport au fost înregistrate reduceri de preț la serviciile pentru energie electrică – cu 7,8% și la serviciile hoteliere – cu 4,7%. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!