ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Teatrului

07:40 | 27.03.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 mar. /MOLDPRES/. Comunitatea teatrală, artiști și public deopotrivă, sărbătoresc astăzi Ziua Mondială a Teatrului. Este un prilej în plus de a oferi un semn de gratitudine celor care participă la miraculosul act creator: actori, dramaturgi, regizori, scenariști, lucrătorii scenei, dar și spectatorii, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu a afirmat că și în acest an, în vederea prevenirii epidemiei și infecției COVID-19, mai multe teatre din R. Moldova și România marchează Ziua Mondială a Teatrului, transmițând spectacole online. ”Vă doresc creativitate, verticalitate și optimism. Au fost timpuri și mai grele pentru teatru, dar datorită încăpățânării acerbe a creatorilor, teatrul din R. Moldova a rezistat. Mulțumesc că sunteți, mulțumesc pentru devotamentul de care ați dat dovadă în aceste timpuri triste pentru teatru. Trăiască Măria Sa, Teatrul!”, se menționează în mesajul adresat de către președintele UNITEM tuturor oamenilor de teatru.

Ziua Mondială a Teatrului a fost instituită în anul 1961, la Viena, de către Institutul Internațional de Teatru  (ITI) în cadrul Congresului Mondial. Prima dată a fost sărbătorită în anul 1962, la 27 martie, când s-a deschis stagiunea Teatrului Națiunilor, la Paris. Din 1962, Ziua Mondială a Teatrului a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI și comunitatea internațională de teatru. ITI reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic și a fost înființată în 1948, la inițiativa UNESCO.

Pentru marcarea acestei zile sunt organizate diverse manifestări naționale și internaționale de teatru, în cadrul cărora publicul are ocazia să întâlnească artiștii preferați. Una dintre cele mai importante dintre acestea este transmiterea mesajului tradițional internațional. În fiecare an, o personalitate recunoscută la nivel internațional este invitată să comunice reflecțiile sale asupra celei mai vechi forme artistice, teatrul. Mesajul, tradus în peste 50 de limbi, este citit spectatorilor înaintea reprezentațiilor din seara zilei de 27 martie și este publicat în ziare și reviste, difuzat la radio și televiziune.

Primul mesaj de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris în 1962, de Jean Cocteau (Franța). Alte personalități care de-a lungul timpului au scris mesaje de Ziua Teatrului sunt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, Radu Beligan (1977) și Eugen Ionesco (1976). În 2019, mesajul a fost transmis de Carlos Celdran din Cuba, regizor, scenarist, dramaturg, academician, director de teatru, profesor universitar, iar în 2020 – de către Shahid Nadeem, dramaturg pakistanez și directorul Teatrului ”Ajoka” din Pakistan.

În acest an, mesajul a fost transmis de Helen Mirren, actriță de teatru, film și televiziune, una dintre cele mai cunoscute și respectate actrițe cu o carieră internațională, pe scenă, pe ecrane sau la televiziune, câștigătoare a numeroase premii pentru interpretările ei puternice și versatile, printre care Premiul Academiei Americane de Film 2007 pentru rolul din The Queen.

Primul teatru dramatic de repertoriu, cu trupă permanentă, înființat la Chișinău în 1921, a fost Teatrul Național (astăzi – Teatrul Național ”Mihai Eminescu”), care a promovat marile creații ale dramaturgiei universale și a ținut societatea basarabeană la curent cu viața cultural-spirituală și mișcarea teatrală europeană. Actualmente, în R. Moldova sunt atestate 19 teatre profesioniste, în care activează cca 1570 de actori.

img21002325

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!