ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Natalia Procop și-a expus lucrările la Muzeul de Istorie a orașului Chișinău

16:22 | 05.04.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură cu genericul „La Chișinău viața va învinge” a artistului plastic Natalia Procop, doctor în studiul artelor, a fost deschisă recent în sala panoramică a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de MOLDPRES, Natalia Procop, a menționat că expoziția cuprinde 11 lucrări. ”O parte dintre acestea sunt realizate în cadrul proiectului ”Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și micropoeticii”, director – Aliona Grati, și reflectă unele dintre clădirile simbolice ale orașului Chișinău: biserica Măzărache, Turnul de apă, Moara roșie ș.a. Ținem să atragem atenția și asupra edificiilor de o importanță locală care sunt pe cale de a fi distruse definitiv”, a precizat autoarea.

Potrivit doctorului habilitat în studiul artelor, Liliana Condraticova, Natalia Procop reprezintă generația tânără de artiști care practică mai multe genuri ale artelor plastice și decorative: tapiserie, batik, pictură. Activitatea sa creativă a evoluat de la tehnica colajului textil, la tapiserie și batik, acesta din urmă beneficiind de cea mai mare atenție. Artista se definește, în linii mari, prin lucrări originale cu tendințe abstracționiste.

În context, criticul de artă Constantin Spânu a afirmat că Natalia Procop „preferă în mod deosebit să practice batikul și pictura și, în ambele aceste genuri de activitate creativă, se promovează într-un fel anumit, deschizându-și spiritul și atitudinea ei față de lume, de mijloacele de expresie ale acestor ramuri ale activității umane și, totodată, expunându-și principiile proprii de reprezentare a proceselor generale ce o înconjoară.”

Natalia Procop s-a născut la 23 iunie 1983 în orașul Chișinău. În 2005, a absolvit Facultatea Arte Plastice și Design, specialitatea Instruire în Artele Plastice,  a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”,  în 2005-2006, își continuă studiile de masterat la aceeași instituție, la specialitatea Arte Plastice. A urmat studii de doctorat la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, unde susține, în 2014, o teză despre evoluția batikului în arta decorativă în Republica Moldova. În 2009-2019 a fost director executiv al Centrului Cultural ART ELIT. În prezent este secretar științific al Secției științe sociale, economice, umaniste și arte a Academiei de Științe a Moldovei și cercetător științific coordonator la Centrul de Cercetări Umaniste al Universității de Stat din Moldova.

Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (filiala Bacău) și al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. A participat la mai multe expoziții de artă din Republica Moldova și din străinătate, dintre care Bienala Internațională de Pictură, Chișinău-Iași; Expoziția Internațională „Gold Helios”, Heviz, Ungaria; expoziția de la Art Symposium „Moldovan Art for your Heart”, Parlamentul european, Bruxelles, Regatul Belgiei ș.a. Lucrările ei lucrări se regăsesc în colecții particulare din Ungaria, Ucraina, Polonia, România, Franța, SUA, Regatul Belgiei, Marea Britanie și din alte țări.

Expoziția va fi deschisă până la 16 aprilie.

img21002567

img21002567

img21002567

img21002567

img21002567

img21002567

img21002567

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!