ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia pentru Situații Excepționale a dispus măsuri de susținere a populației în stare de urgență

14:47 | 08.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a Republicii Moldova, întrunită astăzi în şedinţă, a dispus mai multe măsuri de susţinere a populaţiei şi mediului de afaceri pe perioada stării de urgenţă, declarată în ţara noastră între 1 aprilie şi 30 mai. Despre acestea a anunţat în cadrul unui briefing prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, președintele CSE, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) împreună cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) vor extinde lista de medicamente compensate pentru bolnavii de COVID-19 cu forme uşoare şi medii, care se tratează în condiţii de ambulator.

„Medicamentele indicate conform protocoalelor de rigoare vor fi compensate integral, pentru toate categoriile de persoane,  asigurate şi neasigurate. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va elabora un mecanism de livrare a medicamentelor la domiciliu. Am cerut ca acest proces să nu dureze mult, astfel încât aceste înlesniri să înceapă să funcţioneze cât de curând posibil”, a spus premierul în exerciţiu.

De asemenea, Ciocoi a anunţat despre unele facilități pentru business. Astfel, mediul de afaceri va beneficia de extinderea, pentru perioada 1 ianuarie – 31 mai, a programului de subvenționare a dobânzilor, precum şi de rambursare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA). La fel, în perioada de referință, vor fi aplicate mai multe simplificări şi înlesniri fiscale, în special pentru angajatorii care vor investi în achiziționarea vaccinurilor.

În altă ordine de idei, şeful Cabinetului demisionar de miniștri a informat că Dispoziția CSE din 8 aprilie a ridicat interdicția ieșirilor şi plimbărilor în spații publice, cum ar fi parcuri, terenuri, spaţii verzi, plaje etc. Or, acestea vor fi permise cu condiţia că grupurile nu vor depăşi trei persoane, cu excepţia membrilor unei familii, şi vor fi respectate regulile sanitar-epidemiologice.

„Vor fi permise şi antrenamentele pentru participarea la turneele internaționale şi regionale, competițiile în aer liber, fără spectatori, toate cu respectarea măsurilor de combatere a COVID-19. Totodată, pentru absolvenții învățământului profesional-tehnic şi superior, va fi permisă îndeplinirea practicilor şi stagiilor profesionale”, a spus Aureliu Ciocoi.

Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispozițiile emise de Comisia pentru Situații Excepționale intră în vigoare din momentul emiterii.

img21002650

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!