ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Grădina Botanică din Chișinău au fost lansate lucrările de creare a „Aleii ONU”

15:41 | 21.05.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 21 mai. /MOLDPRES/. În Grădina Botanică din Chișinău au fost lansate astăzi lucrările de construcție şi amenajare a „Aleii ONU”, creată cu prilejul marcării a 75 de ani de la fondarea Organizației Națiunilor Unite (ONU). Inițiativa aparține Grădinii Botanice și este susținută de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin alocarea mijloacelor financiare necesare din Fondul Ecologic Național, transmite MOLDPRES.

„Crearea Aleii ONU, cu ocazia marcării a 75 de ani de la fondarea instituției, este un apel universal la acțiune pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă stabilite până în anul 2030. Republica Moldova este membră a Convenției ONU privind schimbările climatice, motiv pentru care ne dorim să sporim angajamentele ce se regăsesc în Contribuția Națională Determinată  actualizată a țării noastre, elaborată în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris. Astfel, țara noastră își aliniază eforturile la standardele internaționale în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat ministrul de resort Ion Perju.

„Marcarea acestei aniversări în Grădina Botanică se potrivește foarte bine evenimentului, deoarece este un loc unde oamenii vin pentru a reflecta, să se gândească la trecut, precum şi la un viitor mai frumos, care de fapt încorporează principiile Naţiunilor Unite. Plantarea copacilor ne conectează la generațiile următoare, or, vreau să mulțumesc Guvernului Republicii Moldova şi cetățenilor țării că împărtășesc idealurile şi aspirațiile ONU”, a spus Simon Springett, coordonator rezident ONU Moldova

Aleea ONU va fi amplasată în apropiere de intrarea centrală a parcului și va substitui aleea din mesteacăn, ce a suferit în urma ninsorilor abundente din perioada 19-21 aprilie 2017, precum și în urma secetei hidrologice din ultimii doi ani. Pe această alee vor fi plantați în special stejari.

Centrul de dezvoltare și politici energetice al Universității Naționale și Kapodistriene din Atena a lansat o inițiativă intitulată „75 de copaci pentru cei 75 de ani ONU”. Acțiunea este un sprijin pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă până în anul 2030 și anume, obiectivul 7: Energie accesibilă și curată. Acestei inițiative se alătură toate statele părți la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (UNFCCC), inclusiv Republica Moldova, cu scopul de a-și consolida eforturile la nivel internațional în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

img21003646

img21003646

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!