ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Katarina Mathernova: „Planul de redresare economică este un simbol de solidaritate a UE cu Republica Moldova”

10:22 | 04.06.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 4 iun. /MOLDPRES/. O delegație a Comisiei Europene sosită la Chișinău, a oferit amănunte despre planul de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro prognozat pentru Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Directorul general adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocieri  a Comisiei Europene, Katarina Mathernova, au susținut astăzi o conferință comună de presă în care au fost prezentate detalii ale planului de redresare economică prognozat de Uniunea Europeană pentru  Moldova.

Potrivit oficialului european, Republica Moldova este singurul stat din Parteneriatul de Vecinătate care beneficiază de acest plan de redresare. ”Este o măsură de solidaritate pe care Uniunea Europeană o arată Republicii Moldova, statul moldovean fiind singura țară din Parteneriatul de Vecinătate care beneficiază de acest ajutor, la fel cum tot Moldova a fost prima țară care a primit vaccin prin intermediul platformei COVAX”, a menționat Katarina Mathernova.

Ea a spus că resursele financiare planificate de Uniunea Europeană se îndreaptă către sprijinirea a cinci domenii concrete: gestionarea corectă a banului public – 220 de milioane de euro, sprijinirea IMM - 100 de milioane de euro, investiții în infrastructură – 230 de milioane de euro, dezvoltarea resurselor umane - 25 de milioane de euro și reforma justiției - 25 de milioane de euro.

La rândul său, președintele Maia Sandu a declarat că ajutorul oferit de Uniunea Europeană vine într-un moment de mare dificultate pentru Republica Moldova dar a subliniat că toate aceste măsuri de redresare economică vor veni doar dacă statul moldovean va îndeplini o serie de condiții.  „Aceste fonduri vor fi disponibile pentru Moldova, doar dacă autoritățile vor demonstra acţiuni clare de reforme, de implementare a Acordului de Asociere cu UE, de redresare a problemelor sistemice care ţin de domeniul justiţiei, funcţionarea instituţiilor democratice”, a spus Maia Sandu.

Un plan de relansare economică de 600 mln de euro pe următorii trei ani pentru Republica Moldova a fost anunțat la 2 iunie de către Comisia Europeană.

img21003995

img21003995

img21003995

img21003995

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!