ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 14% din populația țării a fost imunizată împotriva COVID-19

12:23 | 13.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 13 iul. /MOLDPRES/. Autoritățile din sănătate îndeamnă populația să meargă la vaccinare. Apelul vine după ce în ultima săptămână numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut cu 20 la sută. Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale susține că noua tulpină, denumită „Delta”, depistată pentru prima data în India, ar putea fi prezentă deja și în Republica Moldova, comunică MOLDPRES.

Secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, a anunțat astăzi într-o conferință de presă că numărul îmbolnăvirilor este în creștere, în special în localitățile din stânga Nistrului. Cele mai multe cazuri de infectare sunt de import. 13 dintre acestea au fost depistate la persoane care s-au întors recent din Federația Rusă, care se confruntă cu un nou val pandemic, generat de varianta Delta a virusului. Astfel, se menține ridicat riscul reizbucnirii unui nou val pandemic, generat de Sars-COV-2. „Nu trebuie să așteptăm rezultatele, tulpina Delta poate fi deja în Moldova”, a opinat Cernelea.

El a adăugat că rezultatele probelor preluate de specialiștii ANSP și transmise unui laborator din Germania urmează să vină mâine, însă probabilitatea ca noua tulpină să se dezvolte deja în Moldova este mare.

Specialiștii din sănătate susțin că unica cale de a diminua noul val de infectare cu COVID-19, care ar urma să înceapă chiar în luna august, este vaccinarea. Din acest motiv, pentru acest weekend au fost preconizate mai multe maratoane de vaccinare. Primul va avea loc sâmbătă, la Palatul Republicii, unde se va administra rapelul pentru vaccinul Sputnik. Cel de-al doilea va avea loc duminică, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. De asemenea, la Cetatea Soroca va fi un eveniment organizat în parteneriat cu Asociația Națională pentru Turism, unde va activa o echipa mobilă.

Gradul de vaccinare în Republica Moldova a ajuns la 14,3 la sută, fără însă a contabiliza și persoanele imunizate în afara țării. Serul AstraZeneca este cel mai utilizat, stocul de astfel de vaccin urmând a fi suplinit cu cel puțin 50 de mii de doze, până la sfârșitul lunii august.

img21005028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!