ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Valentin Dânga ar fi împlinit 70 de ani

05:17 | 20.07.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 iul. /MOLDPRES/. Compozitorul Valentin Dânga, dirijor, pianist și orchestrator, autorul aranjamentului muzical al imnului Republicii Moldova din 1995, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1951, în satul Mândrești, raionul Telenești. A absolvit Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău. A urmat studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1982-1987), actualmente Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Prima piesă „Blues la mare”, text de Ștefan Petrache, a fost compusă la vârsta de 16 ani, dar lansată pe scenă la începutul anilor 90. Din anii de studenţie, a fost captivat de muzica rock și jazz, două domenii ce au devenit ulterior prioritare pentru întreaga carieră artistică a compozitorului. Primul succes l-a avut la sfârșitul anilor 1960, odată cu lansarea cântecului „Un castel pe nisip” împreună cu Ștefan Petrache. S-a remarcat ca autor de muzică pentru filme, spectacole de teatru, cântece devenite șlagăre.

Potrivit ”Calendarului Național”, a debutat în cinematografie în anul 1974 la Studioul „Telefilm-Chișinău”, compunând muzica pentru documentarul „Orașul meu, Chișinău”. A compus muzică pentru un număr mare de filme documentare: „Moldova, casă părintească”, „Fântânarii”, „Crama republicii”, „Monolog despre viață”; filme de ficțiune: „Pregătirea de examene” („Moldova-Film”), „Casă pentru Dionis” („Telefilm Chișinău”), „Un bătrân ducea un cal” („Moldova-Film”), „Adolescenţa”, „Un autobuz în ploaie”, „Cine va intra în ultimul vagon”, „Cursa”, „Văleu, văleu, nu turna”; filme de animaţie: „Haiducul”, „Ladys și gentlemeni”, „Ruxanda”, „Fumul”, „Sub semnul întrebării”, „Toate culorile”, „Ploaia”.

A semnat muzica la spectacolele „Făt-Frumos din lacrimă”, „Planeta de rouă”, „Luceafărul” etc., montate de regretatul Titus Jucov la Teatrul de Păpuși „Licurici”, precum și muzica pentru spectacolul „Oltea” de Andrei Strâmbeanu, montat la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. În activitatea sa, a colaborat mult cu regretatul poet Dumitru Matcovschi. A fost nu numai un compozitor profesionist, ci și un bun pianist și orchestrator. Autor al unor cântece ce fac parte din repertoriul mai multor interpreţi din Republica Moldova, România, Ucraina, Federaţia Rusă. Printre cântăreţii naţionali îi putem nominaliza pe Ștefan Petrache, Anastasia Lazariuc, Iurie Sadovnic, Natalia Barbu ș.a. Mai mulţi ani a fost membru al juriului la Eurovision, preselecţia naţională.

Șlagărele semnate de el au fost premiate la diverse concursuri și festivaluri naţionale și internaţionale, cum ar fi: „Orfeul de aur” (Bulgaria), „Lira” din Bratislava (Slovacia), Concursul internaţional al tinerilor interpreţi de muzică ușoară din Jūrmala (Letonia), Festivalul naţional de muzică ușoară de la Mamaia (România), Festivalul-concurs internaţional al cântecului de estradă de la Soci (Federaţia Rusă). Pe plan naţional, creaţiile compozitorului sunt interpretate în cadrul Festivalurilor „Maluri de Prut”, „Două inimi gemene”, „Steaua Chișinăului” etc. Compozitorul a avut turnee de creaţie în Rusia, România, SUA ș.a.

Membru al Uniunii Compozitorilor, al Uniunii Cineaștilor și al Uniunii Muzicologilor din Republica Moldova. În anul 1984 a primit două Diplome: pentru muzică originală de film documentar la Festivalul Republican de Filme „Cocostârcul de argint” pentru peliculele „Fântânarii” și „Moldova, casă părintească”. În 1991 i-a fost conferit titlult onorific de Maestru în Artă și în 2010 - cel de Artist al Poporului. A fost decorat cu medalia „Meritul Civic”. 

Valentin Dânga s-a stins din viață la 28 februarie 2014.

img21005212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!