ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În Chișinău a fost lansată o nouă rută de troleibuz

10:46 | 21.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Primăria municipiului Chișinău a lansat astăzi ruta 28 de troleibuz, care va face legătura dintre cartierul Poșta Veche și sectorul Botanica, transmite MOLDPRES.

Șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, a declarat că municipalitatea a cheltuit opt milioane trei sute de mii de lei pentru construcția noii rețele electrice de contact necesară circulației troleibuzelor și că, pe o porțiune de doi kilometri a străzii Columna, pe care va circula troleibuzul 28, a fost interzisă parcarea. „Am avut mai multe solicitări din partea locuitorilor cartierului Poșta Veche de a lansa încă o rută de troleibuz care să le ușureze deplasarea către centrul orașului și Botanica”, a spus Mihalache.

Prezent la eveniment, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că traseul de circulație a troleibuzelor pe strada Columna vine să ofere o alternativă transportului public în cazul în care traficul prin Piața Marii Adunări Naționale ar fi suspendat. Edilul capitalei a specificat că este conștient de impedimentele care vor apărea în trafic pentru conducătorii autovehiculelor, dar ”transportul public trebuie să aibă prioritate”.

Ceban a adăugat că traficul rutier în municipiul Chișinău este supraaglomerat. „Zilnic în oraș circulă aproximativ 400 de mii de autovehicule, în timp ce capacitatea de fluidizare rutieră este de doar 90 de mii de mașini”. ”Transportul public trebuie să aibă întâietate, mai ales atunci când o cer chișinăuienii”, a subliniat edilul.

La rândul său, directorul general al Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a specificat că pe traseul lansat astăzi vor circula șase troleibuze, care vor avea un interval de 15 minute între ele. Oficialul a adăugat că, în caz de necesitate, numărul acestora ar putea fi suplimentat. Traseul tur-retur al acestei rute are o lungime de 26 de km. 

Ruta de troleibuz nr. 28 „str. Ceucari – str. Burebista” va avea următorul itinerar:

Tur: str. Ceucari – str. Calea Orheiului – bd. Renașterii Naţionale – bd Gr. Vieru – str. C. Tănase – str. B. Bodoni – str. Columna – str. V. Alecsandri – str. București – str. Ciuflea – bd. C. Negruzzi – bd. Iu. Gagarin – șos. Muncești.

Retur: str. Burebista – str. Sarmizegetusa – bd. Decebal – bd. Iu. Gagarin - C. Negruzzi – str. Ciuflea – str. București – str. A. Pușkin – str. C. Tănase – bd. Gr. Vieru – bd. Renașterii Naţionale – str. Calea Orheiului – str. Ceucari.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!