ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

13:57 | 21.07.2021 Categorie: Comunicate

Precizări cu privire la acțiunile întreprinse de Biroul politici de reintegrare pe cazul lui Ghenadii Ciorba

Chişinău, 21 iul. /MOLDPRES/. Biroul politici de reintegrare a sesizat autoritățile naționale competente în legătură cu „condamnarea" din data de 19 iulie curent, a cetățeanului Republicii Moldova Ghenadii Ciorba, care pe lângă perioada de reținere nefondată de peste un an (03 iulie 2020- 18 iulie 2021) urmează a fi privat ilegal de libertate pentru încă 3 ani și 3 luni în regiunea transnistreană.

Este de reamintit faptul că acesta a fost reținut ilegal la 3 iulie 2020, în or. Rîbnița, în urma exprimării dezacordului de restricționare abuzivă de către Tiraspol (sub pretinse pretexte pandemice) a dreptului la libera circulație a locuitorilor între ambele maluri ale râului Nistru.

Imediat după ce a fost recepționată informația de „condamnare" ilegală, Viceprim-ministra în exercițiu pentru reintegrare, Olga Cebotari, a revelat asupra cazului Misiunea OSCE la Chișinău, mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2", cerând implicarea acestora, iar reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană i s-a cerut eliberarea necondiționată a lui Ghenadii Ciorba și respectarea drepturilor și libertăților inalienabile ale acestuia.

De asemenea, a fost solicitată dispunerea acțiunilor ce se impun, potrivit competențelor legale ale organelor de drept naționale, pentru investigarea cazului și efectuarea măsurilor necesare în vederea asigurării drepturilor și intereselor legitime ale lui Ghenadii Ciorba.

În context, autoritățile Republicii Moldova vor întreprinde toate măsurile posibile și vor face uz de toate pârghiile disponibile pentru a interveni în cazurile de încălcare a drepturilor omului care au loc în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender, întru garantarea prescripțiilor consfințite în tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte și asigurarea implementării recomandărilor pronunțate în jurisprudența națională și internațională, inclusiv în cea a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Totodată, condamnăm cu fermitate orice manifestare de abuz și de ilegalitate evidențiată din partea exponenților de la Tiraspol și în rezultatul cărora se aduc atingeri grave drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, iar privarea de libertate a persoanelor cu încălcarea prevederilor legislației naționale în vigoare și a standardelor internaționale este inadmisibilă și pasibilă de răspunderea juridică corespunzătoare în privința celor care au dispus asemenea măsuri arbitrare și în lipsa împuternicirilor conferite prin lege.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!