ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Recolta medie de grâu constituie în acest an circa 4,5 tone per hectar

14:22 | 22.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 22 iul. /MOLDPRES/. Producătorii agricoli din Republica Moldova sunt în plin proces de recoltare a culturilor agricole de prima grupă, legume și fructe de vară, iar după două săptămâni de seceriș, în țară se atestă o recoltă medie de grâu de circa 4,5 tone per hectar, transmite MOLDPRES.

Conform informațiilor oferite de subdiviziunile responsabile de sectorul agricol ale consiliilor raionale, din cauza condițiilor climaterice specifice, campania de recoltare a cerealierelor din prima grupă și altor culturi a început cu o întârziere de circa două săptămâni.

Astfel, până în prezent, s-a recoltat grâu de pe o suprafață de circa 59 mii ha, recolta globală fiind de 268 414 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4,5 tone de grâu per hectar. 

Totodată, situația recoltării grâului diferă de la un raion la altul, atât la capitolul suprafețe și volume, cât și la productivitate. “În raionul Orhei s-au strâns 23 400 tone, 20 250 tone în raionul Ungheni, 19 238 tone - UTA Găgăuzia, până la 6-8 mii tone la Edineț, Drochia, Cahul, etc., cu o productivitate medie preliminară de 5,5 tone/ha (Criuleni), 5 tone/ha (Drochia, Fălești), 4,9 tone/ha (Florești) până la 3,8 tone/ha (Orhei)”, indică Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

La fel, potrivit informațiilor preliminare, până în prezent, s-a recoltat orz de pe o suprafață totală de circa 37 054 ha, recolta globală fiind de 148 887 tone, cu o productivitate medie pe țară de patru tone de orz per ha.

În primele două săptămâni de la demararea campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă, a fost recoltată roada de pe circa 12% din suprafața însămânțată.

În anul agricol 2021, au fost semănate circa 318 mii ha de grâu, ceea ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut, și 64 mii ha de orz, cu 18% mai mult decât în 2020.

foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!