ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Decizia privind lanțul alimentar scurt a fost publicată în Monitorul Oficial

09:42 | 23.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 23 iul. /MOLDPRES/. Monitorul Oficial de vineri, 23 iulie, a publicat decizia Guvernului prin care este stabilită o nouă listă a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt, ce urmează a fi expuse în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial, transmite MOLDPRES.

Lista completată și actualizată conține 129 de poziții tarifare: fructe și legume proaspete și conservate, produse lactate, ouă, miere, băcănie, carne proaspătă și procesată, produse de brutărie și de cofetărie, ulei, băuturi nealcoolice și alcoolice, produse congelate etc. Totodată, lista produselor conține un compartiment „perioada recomandată”, ce se referă la fructele și legumele de sezon, fiind un reper de orientare.

Lista produselor a fost identificată în baza solicitărilor mediului de afaceri, asociațiilor de profil, dar și conform criteriului de producție cu asigurare pe deplin a necesităților pieței interne.

„Oferirea accesului produselor autohtone pe rafturile unităților de comerț va stimula valorificarea acestora cu înregistrarea veniturilor, ce presupune și majorarea surselor de venit atât la bugetele locale, cât și la cel național. Astfel, va spori dezvoltarea sistemului de marketing în întreprinderile agricole mici și mijlocii, se va dezvolta concurența sănătoasă, bazată pe principiile de asigurare a calității, inofensivității, precum și pe determinarea aspectului comercial al produselor”, indică documentul.

În funcție de specie și soi, comerciantul va indica, în contractul cu producătorul agricol (furnizorul), perioada concretă, periodicitatea, cantitatea pentru livrarea produsului, precum și alte aspecte ce țin de relațiile comerciale bilaterale. Pentru produsele la care nu este indicată perioada de referință, acestea urmează a fi comercializate pe parcursul întregului an. 

Controlul asupra executării acestei hotărâri se pune în sarcina Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor

Sursă: monitorul.gov.md

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!