ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-a stins din viață solista Orchestrei ,,Lăutarii”, Lidia Bejenaru

10:39 | 26.07.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 26 iul. /MOLDPRES/. Lidia Bejenaru, solistă a Orchestrei Naționale de muzică populară ,,Lăutarii”, Artistă a Poporului, s-a stins astăzi din viață. Informația a fost făcută publică de directorul general al Palatului Național „Nicole Sulac”, Andrei Locoman, conducătorul ÎS OCI ,,Moldova-Concert”, comunică MOLDPRES.

Potrivit surse citate, Lidia Bejenaru „și-a încheiat astăzi spectacolul vieții aici, pe pământ. “S-a retras în culisele veșniciei, dar va fi petrecută cu aplauze și flori, așa cum era și întâmpinată de admiratorii săi pe marile scene timp de 45 de ani. Solistă în prima formulă a orchestrei ,,Lăutarii”, Lidia Bejenaru a urcat cu răbdare, dar, în primul rând, cu dragoste și pasiune spre culmile înalte ale artei populare. Și-a adunat un vast și variat repertoriu de cântece populare, prin care și-a exprimat întreaga gamă de sentimente, viața ei – cu bucurii și tristeți, în care s-au regăsit admiratorii ei. Va fi simțită lipsa Lidiei Bejenaru din spectacolele orchestrei ,,Lăutarii”, în general, din scena muzicii populare, ea fiind o prezență deosebită”, a adăugat Locoman.

Lidia Bejenaru s-a născut la 3 mai 1953 în satul Țiplești, Sângerei, într-o familie numeroasă. A făcut studii muzicale la Școala de Iluminare Culturală „Elena Sârbu” din Soroca între anii 1968–1971. Din 1971, timp de un an este metodistă la Casa de cultură din Edineț, după care solistă a orchestrei „Ciocârlia” de la Edineț, apoi a orchestrelor de muzică populară „Mugurel” (1973–1974) și „Lăutarii” (din 1978) ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. În 1993 a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic”. Primul și unicul disc al interpretei, intitulat ”M-a cuprins un dor de mamă”, a apărut după 20 de ani de activitate scenică.

În 1971, s-a căsătorit cu viitorul dirijor al orchestrei „Lăutarii” Nicolae Botgros. Au un singur copil, violonistul Cornel Botgros.

foto: tv8.md

img21005380

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!