ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În R. Moldova va fi creat un nou mecanism de garantare a portofoliilor de credite

12:15 | 30.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 30 iul. /MOLDPRES/. În viitorul apropiat pe piața financiară a Republicii Moldova va apărea un nou instrument financiar – “garanții de portofoliu”, destinat întreprinderilor mici și mijlocii. Conceptul acestei inițiative a fost discutat recent, în cadrul unui atelier de lucru, cu participarea experților din domeniu și a reprezentanților instituțiilor financiare. Implementarea acestui mecanism va stimula majorarea plafonului de garanții cu minim 1 miliard lei, care va fi asimilat de către instituțiile financiar-bancare într-o perioadă de maxim doi ani, transmite MOLDPRES. 

Astfel, creditele solicitate de întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM-uri) de la băncile comercile vor conține garanția inclusă în produsul de credit, scutind antreprenorii de la depunerea cererilor de garantare și de la plata comisioanelor. Conceptul mecanismului de garantare a creditelor a fost elaborat de către compania de consultanță LANDT, specializată în crearea și gestionarea fondurilor de garantare, în colaborare cu specialiștii Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Realizarea acestui proiect va fi posibilă cu susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est (EFSE DF).

„În contextul revitalizării activității ÎMM-urilor afectate de criza pandemică, lansarea noului mecanism de garantare a creditelor este imperios necesară și oportună. Acest instrument financiar va fi ajustat și racordat la necesitățile instituțiilor bancare, fiind  atractiv pentru mediul de afaceri. Apreciem susținerea Facilității de Dezvoltare a Fondului European pentru Europa de Sud-Est și deschiderea spre dialog productiv a reprezentanților instituțiilor bancare. MEI și ODIMM vor continua elaborarea și ajustarea tuturor instrumentelor de suport antreprenorial, luând în calcul atât necesitățile și realitățile pieței, cât și doleanțele partenerilor din sectorul bancar”, a  declarat Lilia Palii, secretarul general al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

La rândul său, directorul general ODIMM, Iulia Costin, a subliniat că prin această inițiativă inovativă, mecanismul de garantare utilizat de Fondul de Garantare a Creditelor va trece la un nou nivel de dezvoltare.

„Relațiile construite de-a lungul anilor cu instituțiile bancare din țară în implementarea programelor și instrumentelor de suport, ne permit să afirmăm că sectorul este gata pentru un asemenea mecanism. În  ultimii ani am fost martorii schimbărilor majore în domeniul bancar, care în final a devenit mai prudent, mai sigur, mai transparent, dar, în același timp, este deschis pentru instrumente noi și orientat spre cerințele clienților săi. Totodată, apreciem susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Băncii Naționale și EFSE DF în procesul de elaborare a acestui mecanism, care reprezintă etapa firească de dezvoltare a unui fond de garantare într-o economie de piață”, a spus Costin.

Reprezentanții instituțiilor financiare, prezenți la eveniment, au salutat inițiativa ODIMM, arătându-și deschiderea pentru continuarea relațiilor de parteneriat și consolidarea eforturilor privind sporirea accesului la finanțare al ÎMM-urilor.

Noul mecanism este elaborat în contextul creșterii solicitărilor față de garanțiile individuale oferite de Fondul de Garantare a Creditelor ODIMM. 

În anul 2021, volumul cererilor din partea agenților economici privind acordarea garanțiilor de stat este de 10 ori mai mare față de perioada similară a anului precedent, fapt ce denotă atractivitatea și necesitatea acestui instrument pe piața creditară. Astfel, pe parcursul acestui an, ODIMM a emis 282 garanții financiare noi în valoare de 231,9 milioane lei, care au permis debursarea creditelor în sumă de 592 mln lei, iar valoarea proiectelor investiționale aferente acestor tranzacții a constituit 678 mln lei.

foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!