ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Candidați la alegerile în APG raportează impunerea taxelor de către bănci pentru deschiderea conturilor electorale

12:23 | 04.08.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 4 aug. /MOLDPRES/. Mai mulți candidați la alegerile pentru Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri (APG) au declarat că filialele băncilor comerciale din autonomie le impun o taxă pentru deschiderea conturilor electorale, transmite MOLDPRES cu referire la presa din regiune.  

“Suma acestei taxe variază între 4 şi 5 mii de lei. De asemenea, unele bănci impun condiţia ca fiecare candidat să aibă angajat şi un contabil. Asta cu toate că acest cont va fi necesar doar două luni, pe perioada desfășurării campaniei electorale, pentru cheltuielile de agitaţie”, scrie gagauzinfo.md.

Comisia electorală din UTA Găgăuzia a confirmat că cunoaşte această situaţie, însă nu pot influenţa deciziile băncilor. “Este vorba de bănci comerciale şi acestea sunt în drept să stabilească tarifele pentru propriile servicii. Autoritatea electorală nu poate interveni în politica băncilor de prestare a serviciilor”, a menţionat preşedintele CEC din autonomie, Iana Covalenco, pentru gagauzinfo.md.

Sursa citată a specificat că de conturi bancare catalogate ca “fond electoral”  au nevoie candidaţii care planifică să-şi finanţeze campaniile electorale. Este vorba de plasarea publicităţii electorale în mass-media, editarea publicaţiilor electorale, activităţi de agitaţie, alte cheltuieli similare. Fiecare candidat poate cheltui nu mai mult de 40 de mii de lei.

Alegerile în APG vor avea loc pe 19 septembrie. Cetățenii regiunii vor trebui să aleagă prin vot direct 35 de deputați locali, pentru un mandat de patru ani. 

foto simbol

img21005633

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!