ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Fermierii moldoveni exportă în premieră speltă decojită în Israel

09:30 | 06.08.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 6 aug. /MOLDPRES/. Un grup de producători agricoli ecologici din ţara noastră au exportat în Israel seminţe decojite de speltă, certificate conform cerinţelor bucătăriei israeliene kosher, adică ce respectă legile religioase evreiești, transmite MOLDPRES. 

Potrivit lui Spartac Chilat, cofondator al Asociației Patronale „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA) şi al SRL Prograin Organic, certificarea kosher a constat în supravegherea de către inspectorii cumpărătorului a tuturor proceselor, începând de la recoltare, transportare, procesare, depozitare şi până la încărcare şi export.

“Pentru a corespunde standardului cerut, spelta trebuie să provină din regiuni în care cantitatea de precipitaţii în sol nu a depăşit la recoltare adâncimea de doi milimetri. Respectarea acestei cerinţe a fost posibilă datorită faptului că recoltarea volumelor necesare pentru această partidă a avut loc înaintea ploilor recente. Întreaga cantitate certificată pentru aceste livrări a constituit 75 de tone de seminţe de speltă decojite. Acest volum de produs finit a fost obţinut din aproximativ 115 tone de materie primă recoltată de pe o suprafaţă de 25-30 ha de semănătură”, a explicat sursa citată.

Pentru anul viitor, aceiași importatori preconizează să achiziționeze din ţara noastră 250-300 tone de speltă decojită, iar în viitor cantitatea ar putea să crească.

Avantajele oferite de acest export constă în faptul că piaţa din Israel nu prevede certificare dublă, ca în cazul celei a Uniunii Europene, iar preţul este cu aproximativ 10% mai mare decât cel oferit de cumpărătorii din comunitatea europeană, a concretizat Spartac Chilat.

Prograin Organic a cultivat în 2021 prin intermediul parteneriatului său cu circa 40 de fermieri o suprafaţă de circa 1500 de hectare de speltă, iar recolta medie obţinută la hectar este de 3,5-4 tone. Din producţia finită din acest an, 2000-2500 de tone vor fi exportate pe pieţele din Israel, Norvegia, Suedia, Germania, Olanda, Italia şi Franţa.

Din culturile de panificaţie pentru bucătăria kosher, solicitate şi de consumatorii de produse ecologice, mai fac parte secara, einkornul cunoscut şi ca polba sau alac (triticum monococcum), precum şi emmerul (triticum dicoccum). Prograin Organic a cultivat în acest an 250 de tone de einkorn şi 1000 de tone de secară, iar pentru 2022 preconizează să semene şi emmer. 

foto: madein.md și Asociația MOVCA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!