ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful unității de cercetare a rachetelor hipersonice din Rusia a fost arestat pentru înaltă trădare

16:05 | 12.08.2021 Categorie: Externe

Moscova, 12 aug. /MOLDPRES/. Serviciile speciale din Rusia l-au reținut pe directorul unei unități de cercetare specializată în tehnologiile hipersonice din Moscova, suspectat de înaltă trădare, relatează agenția de presă TASS, citată de digi24.ro și MOLDPRES.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei va cere unei instanțe să-l țină în arest pentru două luni, potrivit unei surse citate de agenția TASS. Potrivit acesteia, este vorba despre Alexander Kuranov, al cărui profil pe site-ul unității de cercetare a sistemelor hipersonice arată că este specialist în tehnologie hipersonică.

Rusia a dezvoltat în ultimii ani o serie de arme hipersonice despre care președintele Vladimir Putin spunea că sunt unice în lume.

Avocatul lui Kuranov nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Mai mulți oameni de știință, soldați și oficiali ruși au fost acuzați de înaltă trădare în ultimii ani, după ce au fost învinuiți că au transmis materiale sensibile în țări străine.

Criticii de la Kremlin spun că acuzațiile sunt adesea nefondate și nu pot fi examinate, deoarece sunt clasificate.

Rusia a testat în luna iulie o nouă rachetă de croazieră hipersonică „Tsirkon”. Racheta a fost lansată dintr-o navă care se afla în Marea Albă, a anunțat un amiral rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis că Moscova dezvoltă rachete hipersonice pentru a răspunde inclusiv riscurilor generate de SUA şi NATO în domeniul stabilităţii strategice şi pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse, ţinând cont de  scuturile antirachetă instalate pe teritoriul României şi al altor ţări din apropierea frontierelor ruse.

Într-un discurs susținut în martie 2018, Vladimir Putin preciza că rachetele hipersonice fac parte dintr-o „nouă generație de arme rusești capabile să lovească aproape orice țintă de pe planetă și să evite scuturile anti-rachetă americane”.

Foto: kommersant.ru

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!