ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va avea un nou Reprezentant Permanent pe lângă Consiliul Europei

14:57 | 15.09.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a avizat astăzi pozitiv desemnarea unor ambasadori și reprezentanți ai Republicii Moldova în organizații internaționale, comunică MOLDPRES.

Astfel, astăzi au primit avizul comisiei Daniela Cujbă care va activa în calitate de Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

Daniela Cujbă a făcut studii în relații internaționale. De asemenea, este master în științe politice. Din august 2021 până în prezent deține funcția de director al Direcției Integrare Europeană, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În perioada septembrie 2020-august 2021 a fost secretar de stat al MAEIE.  

Tot astăzi, a fost aprobată candidatura lui Dumitru Socolan care va fi noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Japonia.

Dumitru Socolan are studii în drept. Din decembrie 2019 până în prezent exercită funcția de Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Comisia politică externă și integrare europeană s-a expus și pe marginea desemnării unui nou Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Organizația Națiunilor Unite (ONU). Cu votul majorității membrilor comisiei, candidatura lui Gheorghe Leucă a fost avizată pozitiv.

Gheorghe Leucă deține studii în drept. În perioada 2019-2021 a fost secretar de stat al MAEIE. În august 2021 a fost numit Ambasador cu misiuni speciale la MAEIE.

Potrivit legislației cu privire la serviciul diplomatic, Ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) – şefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiţi şi rechemaţi din funcţie de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Foto: Parlament

img21006771

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!