ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzeul Național de Artă al Moldovei a inaugurat expozițiile sale permanente într-un spațiu renovat

16:06 | 22.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 22 sep. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc astăzi inaugurarea expozițiilor permanente de Sculptură și Artă Decorativă Contemporană și Artă Universală (sec. XVI – XIX) în spațiile restaurate recent, informează MOLDPRES.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea a menționat că sediul central Dadiani, în urma finalizării intervențiilor de conservare, restaurare și consolidare, a fost integral reabilitat. În vederea asigurării integrității maxime a monumentului istoric au fost aplicate tehnologii și materiale compatibile cu cele originale, astfel încât noua structură să se integreze firesc și să creeze un ansamblu de structură veche fără a pune în vreun pericol siguranța monumentului.

Potrivit sursei citate, timp de 13 ani, din 2004 până în 2016, finanțările lucrărilor au fost sporadice și cu blocaje, iar în ultimii trei ani, acestea au fost finanțate exclusiv din bugetul R. Moldova. ”Astăzi, sediul Dadiani al Muzeului Național de Artă al Moldovei devine unica instituție muzeală din țară dotată cu cele mai performante echipamente și tehnologii de funcționare, conform normelor muzeografiei moderne. Lucrările au fost executate integral la costul de 36 milioane de lei”, a specificat Tudor Zbârnea.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că odată cu inaugurarea acestui spațiu au fost deschise Zilele Europene ale Patrimoniului, care vor dura până la 30 septembrie. ”Patrimoniul este moștenirea pe care o primim. Ministerul Culturii a primit o moștenire foarte bună. Îmi revine onoarea să deschidem împreună această sală, care ne demonstrează ce și cum trebuie de făcut”, a subliniat Sergiu Prodan. Oficialul a adus mulțumiri Guvernului României, omului de afaceri Ion Sturza, arhitectului Gheorghe Bulat și tuturor contribuabililor, cu ajutorul cărora a fost făcută o lucrare bună.  

Suprafața sectorului (Blocul din curtea sediului) recent restaurat este de 1400 metri pătrați. Acesta cuprinde patru nivele: demisol, parter, etaj, mansardă. Spațiile de la demisol, parter și etaj sunt destinate expozițiilor permanente, iar la mansardă vor fi organizate expoziții temporare de artă contemporană. În spațiile de la demisol au fost expuse colecțiile permanente de Sculptură și Artă  Decorativă Contemporană (ceramică, sticlă). La etaj este amplasată galeria de Artă Universală care cuprinde 102 opere, semnate de artiști din Italia, Franța, Austria, Germania, Olanda, Anglia, Rusia, Spania, lucrări ce datează din sec. XVI până la începutul sec. XX.

În același timp, pe simezele de la parter și mansardă sunt expuse o parte din cele 192 de lucrări prezentate în cadrul Bienalei Internaționale de Pictură Chișinău-2021, expoziție accesibilă publicului până pe data de 17 octombrie 2021.

img21006968

img21006968

img21006968

img21006968

img21006968

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!