ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost inaugurată Bienala Internaţională de Pictură, Chişinău 2021

12:22 | 23.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 sep. /MOLDPRES/. La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc ieri seară inaugurarea şi decernarea premiilor Bienalei Internaţionale de Pictură, Chişinău, ediţia a VII-a, relatează MOLDPRES.

Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Ministerului Culturii în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, fiind una dintre cele mai importante manifestări din domeniul artelor vizuale din țară. Acesta a fost organizat de instituția gazdă, Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova, Centrul de Artă „Amprente” în parteneriat cu Direcţia Cultură a Primăriei Chişinău, Fundaţia Familia Sturza ș.a.

În debutul manifestării, directorul Muzeul Naţional de Artă al Moldovei și curatorul expoziției, Tudor Zbârnea a menționat că la înscrierea în concursul de participare la Bienala Internaţională de Pictură, Chişinău 2021 au fost înregistrați 400 de artiști din 40 de țări, prezentând peste 1500 de lucrări. În urma preselecției, au intrat în concurs 192 de lucrări semnate de 186 artiști din 35 de țări. În acest sens vor fi puse în discuție și abordările estetice ale artiștilor expozanți, iar participanții la conferință, din diverse state, vor purta un dialog în contextul problematicilor și evoluției artei contemporane.

În cadrul actualei ediții, pentru prima dată de la fondarea Bienalei sunt admise lucrări executate în tehnică digitală sau obiect. Pledând în permanență pentru libertatea expresiei artistice, expoziția își propune să reflecte diversitatea de concepții și manifestări estetice individuale ale unor creatori care provin din diverse spații culturale.

”În premieră, la manifestarea din acest an, expunem o selecție de lucrări ale laureaților premiilor celor șase ediții anterioare, care se păstrează în colecția MNAM. Această selecție demonstrează elocvent o efervescență creatoare a unui grup de artiști care aparțin diferitelor spații culturale, cu lucrări de diverse tematici și o impresionantă dinamică stilistică”, a remarcat Tudor Zbârnea, curatorul Bienalei 2021.

Prezent la  eveniment, ministrul Culturii Sergiu Prodan i-a felicitat pe toți participanții și laureații Bienalei. Oficialul i-a asigurat că ministerul va înlătura toate barierele ca patrimoniul să circule liber, în toate țările, fără taxe. Marele Premiu i-a fost decernat artistului plastic Vasile Rață.

Pe parcursul a unsprezece ani de la fondare, Bienala Internaționala de Pictură a creat numeroase platforme de comunicare pe plan internațional. Aceasta va continua să susțină inițierea contactelor directe între artiști și va crea condiții optime pentru noi perspective și diverse forme de colaborări internaționale.

Expoziția va fi deschisă până la 17 octombrie.

img21006991

img21006991

img21006991

img21006991

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!