ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Republica Populară Chineză marchează Ziua Națională

07:09 | 01.10.2021 Categorie: Externe

Chişinău, 1 oct. /MOLDPRES/. Republica Populară Chineză își sărbătorește astăzi Ziua Națională, notează MOLDPRES.

China este învecinată cu Tadjikistan, Kârgâzstan, Kazahstan, Rusia, Mongolia, Coreea de Nord, Vietnam, Laos, Pakistan, Afganistan, Myanmar, India, Bhutan și Nepal. Țara are o suprafață de 9,6 milioane de kilometri pătrați și o populație de peste 1.400.000 de locuitori. Capitala Chinei este orașul Beijing, cu o populație de peste 20 milioane de locuitori. China include 23 de provincii, cinci regiuni autonome, patru municipii de subordonare centrală (Beijing, Tianjin, Shanghai și Chongqing) și două regiuni administrative speciale, având în mare parte un sistem de autoguvernare (Hong Kong și Macao).  

Exportă metale neferoase, petrol, mașini și utilaje industriale, produse chimice, confecții, textile, mătase, bumbac, piei și produse agricole. Importă materii prime, echipament și semifabricate industriale, mijloace de transport, produse alimentare. Comerț exterior cu SUA, Japonia, Germania, Franța, Spania, Rusia și alte țări.

De la introducerea reformelor economice în 1978, China a devenit una dintre economiile mari ale lumii, cu cea mai rapidă creștere economică. În 2013 a fost ca mărime a doua economie din lume, atât cu PIB-ul total nominal, cât și cu paritatea puterii de cumpărare și este, de asemenea, cel mai mare exportator și importator din lume de bunuri. China a contribuit cu peste 30% la creșterea economică mondială timp de mai mulți ani și a devenit principala sursă de stabilizare și putere pentru creșterea economică mondială.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză a înregistrat în perioada ianuarie-martie 2021, suma de 185,949 mln dolari SUA. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, volumul comerțului exterior a crescut cu 13,96%. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în perioada analizată, China se clasează pe locul 4 printre principalii parteneri comerciali ai  Moldovei la nivel mondial, cu o pondere de 8,21% din volumul comerțului total. Sold – 179,73 mln dolari în favoarea Chinei.

Exportul de mărfuri realizat pe parcursul perioadei ianuarie-martie 2021 a înregistrat suma de 3,107 mln dolari SUA. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, volumul exportului a crescut cu 12,64%. Importul de mărfuri efectuat pe parcursul perioadei de referință din China în Republica Moldova a însumat 182,841 mln dolari, înregistrând astfel o creștere cu 33,74% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Republica Populară Chineză a fost proclamată la 1 octombrie 1949.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!