ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul și interpretul Mihai Toderașcu ar fi împlinit 70 de ani

08:10 | 12.10.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Compozitorul, regizorul și interpretul de muzică ușoară Mihai Toderașcu, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 12 octombrie 1951, la Bardar, Ialoveni. A absolvent Facultatea de Filologie a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău. În paralel, a urmat dirijatul coral, lecții de teorie a muzicii, pian și acordeon. Își continuă studiile la Facultatea Scenaristică și Regie a Institutului de Arte „G. Musicescu” din Chișinău. A fost solist în formațiile de muzică populară „Hora”, „Ciocârlia”, „Codru”, metodist la Casa de Creație Populară din Chișinău. A deținut funcția de profesor de scenaristică și regie la Institutul de Arte din Chișinău.

Potrivit ”Calendarului Național”, a debutat în calitate de compozitor (1978) cu piesele „Balada stropului nestins”, versuri Pavel Boțu, „Trandafirii agitați”, versuri Iulian Filip, urmate de „Florile”, „Doi străini”, interpretate de Anastasia Lazariuc. A efectuat înregistrări cu Orchestra de Muzică Populară „Folclor” și cu alte formații. A fost realizatorul emisiunii „Radiomagazin” la Antena C. A semnat muzică pentru mai multe piese: „Taci, inimă, taci”, „Artist și spectator”, „Un miracol”, „Iubitul meu”, „Hai cu noi”, „Rar de tot”, „Ești primăvara mea”, „Te-am așteptat”, „Nu mă uita”, „Ciudat mai ești”, „Întoarce-te”, „La Palermo”, „Ce bine-ar fi ” etc.

De-a lungul anilor, compozitorul Mihai Toderașcu a scris muzică pentru mai mulţi interpreți: Olga Ciolacu, Nina Crulicovschi, Ion Suruceanu, Anișoara Puică, Aurel Margine, Stela Argatu, Adrian Ursu, Romeo Zaharia etc. A colaborat cu poeții: Ion Vatamanu, Ion Hadârcă, Serafim Belicov, Leonida Lari, Lora Rucan, Arcadie Suceveanu ș.a. A evoluat și în calitate de interpret, având în palmaresul său mai multe cântece compuse de el.

A inițiat și a organizat mai multe spectacole muzicale: „Dragi mi-s cântecele mele”, care a avut nouă ediții; „Din tată în fiu”, conceput ca o trecere în revistă în formă artistică a istoriei noastre, de la Decebal până în prezent; „Poetul și balada”, gândit împreună cu poetul Ion Vatamanu, dorindu-se a aduce balada în scenă. În 1991 a avut loc prima serată de creație. A editat la București un disc gigant, intitulat „Anii mei” (1992). Au urmat alte cinci serate de creație, noi cântece, mai multe casete, albume, ce inserează cele mai reușite melodii ale sale.

Pentru activitatea sa, Mihai Toderașcu a fost distins cu titlurile onorifice Maestru în artă și Artist al Poporului din Republica Moldova. S-a stins din viață la 7 noiembrie 2012, la Chișinău.

img21007578

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!