ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

A fost lansat un program de investiții pentru instituțiile de învățământ superior din țară

14:13 | 12.10.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Mai multe universități și colegii din țară vor primi finanțare în cadrul Proiectului Învățământul Superior din Moldova, implementat de Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul Băncii Mondiale. Dosarele pentru concurs pot fi depuse până pe data de 13 decembrie 2021, transmite MOLDPRES.

Instituțiile beneficiare vor fi selectate în bază de concurs. „Sunt eligibile instituțiile de învățământ superior publice și colegiile pedagogice care pregătesc specialiști în domeniile: Ştiinţe ale educaţiei; Inginerie şi activităţi inginereşti; Tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor şi Sănătate. Valoarea totală a programului este de 24,7 mln de euro, iar banii vor putea fi utilizați pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor și centrelor de cercetare”, indică ministerul de resort. 

Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, investițiile în infrastructura universităților și colegiilor vor îmbunătăți substanţial calitatea mediului de predare-învățare în cadrul instituțiilor de învățământ. „De asemenea, acest proiect își propune să ajute instituțiile de învățământ superior să-și îmbunătățească programele de studii, pentru ca acestea să corespundă cerințelor pieței forței de muncă”, a relevat oficialul. 

Astfel, fiecare dintre instituțiile de învățământ superior eligibile va putea beneficia de o sumă maximă de 2,15 mln de euro, iar fiecare colegiu pedagogic eligibil - de o sumă maximă de 900 mii de euro. În rezultatul concursului, de finanțare vor beneficia nouă instituții de învățământ superior și șase colegii pedagogice care pregătesc specialiști în domeniile eligibile pentru acest proiect.

Proiectul Învățământul Superior din Moldova a fost lansat în anul 2020 și prevede intervenții sistemice pentru îmbunătățirea calității, finanțării și managementului învățământului superior. Proiectul se va încheia în 2025, valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia fiind de 35,7 mln de euro.

Foto: MCC

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!