ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavriliţa: Republica Moldova va avea gaze naturale

12:22 | 19.10.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Republica Moldova se confruntă cu o criză dramatică a asigurării cu resurse energetice, pe fundalul creșterii prețurilor pe plan internațional, însă ţara va avea gaz natural, întrebarea e la ce preţ? Despre aceasta a declarat astăzi Prim-ministrul Natalia Gavriliţa, într-o conferinţă de presă pe subiectul aprovizionării cu gaze a ţării, transmite MOLDPRES.

Şeful Executivului a specificat că a avut discuţii telefonice la nivel înalt cu partea rusă, însă negocierile cu concernul rus Gazprom nu sunt simple. Potrivit Nataliei Gavriliţa, mai multe detalii, deocamdată, nu pot fi făcute publice, deoarece tratativele sunt încă în desfăşurare. Totodată, oficialul a precizat că în următoarele zile vicepremierul Vlad Kulminski va pleca la Moscova, unde va discuta acest subiect cu oficiali din administraţia prezidenţială.

De asemenea, premierul a menționat că Executivul de la Chișinău a avut discuții cu mai multe guverne și companii, pentru a identifica şi alţi furnizori de gaze, precizând că „suntem în negocieri cu România, Ucraina, Polonia și alte țări”. „Situația în care ne aflăm arată cât de corectă a fost decizia de a grăbi construcția gazoductului Iași-Chișinău. În ultima săptămână am primit anumite volume de gaz pentru balansarea presiunii și suntem recunoscători României pentru suportul oferit în acest proces. De asemenea, suntem recunoscători și Ucrainei pentru dialogul permanent în soluționarea problemelor de aprovizionare cu gaze naturale”, a subliniat Natalia Gavriliţa.

Prim-ministrul a mai spus că Guvernul va începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom, iar la şedinţa din această săptămână Cabinetul de miniştri va modifica bugetul pentru a mări capitalul statutar al Energocom pentru aceste achiziții. În context, premierul a informat că va avea o discuţie telefonică cu liderul autoproclamatei rmn, Vadim Krasnoselski, pentru a vedea cum va fi depăşită criza energetică de către regiunea transnistreană.

Natalia Gavriliţa a admis că finalmente preţul de achiziţionare a gazelor va  creşte, respectiv şi tarifele, însă Guvernul va fi alături de cetăţeni şi pregăteşte un mecanism de compensare - fie în funcţie de venit, fie în funcție de volumul cheltuit, fie de susţinere a categoriilor defavorizate. „Sunt încrezătoare că până la sfârşitul lunii va fi semnat un acord ori cu Gazprom, ori cu alţi furnizori, şi ţara va face faţă situaţiei”, a conchis Natalia Gavriliţa.

Foto: MOLDPRES

img21007796

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!