ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu oficiali ai Consiliului Europei

12:42 | 21.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu a primit ieri o delegație a membrilor Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției a Consiliului Europei, aflați într-o vizită de lucru la Chișinău, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

„Am mulțumit delegației Consiliului Europei pentru asistența și expertiza pe care ni le-au oferit prin intermediul Grupului de lucru în procesele de modificare a legislației, inclusiv a Constituției, în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii și pe dimensiunea asigurării consolidării statului de drept și a instituțiilor democratice”, a punctat ministrul Nicu Popescu. 

Oficialii au reliefat că crearea Grupului de lucru sub auspiciile secretarului general al Consiliului Europei precum și continuarea cooperării fructuoase cu instituțiile naționale confirmă gradul avansat al parteneriatului între Republica Moldova și Consiliul Europei precum și aderența fermă a țării la valorile comune ale organizației. 

„Am reiterat că reforma justiției și combaterea corupției de nivel înalt sunt prioritatea zero a Guvernului nostru. Expertiza Grupului de lucru rămâne a fi esențială în procesul de avansare al acestor reforme”, a precizat vicepremierul Nicu Popescu. 

Delegația Consiliului Europei a salutat adoptarea de către Parlament a amendamentelor constituționale și a dat asigurări cu privire la disponibilitatea oferirii, în continuare, a expertizei în vederea realizării obiectivelor punctuale în domeniul justiției. 

Notă de context: Grupul de lucru de nivel înalt în vederea asistării procesului de reformă a justiției a fost creat în decembrie 2019 sub auspiciile secretarului general al Consiliului Europei, iar în ianuarie 2020 a avut loc prima vizită a Grupului la Chișinău, fiind urmată în februarie a aceluiași an de vizita Președintelui Comisiei de la Veneția, care este membru al Grupului de lucru. 

O dată cu declanșarea pandemiei, cooperarea a continuat prin intermediul videoconferințelor. Experții de nivel înalt ai Consiliului Europei au oferit asistență în procesul de elaborare a proiectului Strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru perioada 2020-2023 și Planului de acțiuni privind implementarea acesteia și proiectului de modificare a Constituției.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!