ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

ADR-urile au preluat din experienţa Germaniei de implementare a Agendei 2030

10:02 | 02.11.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Reprezentanți ai Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) din ţară, alături de omologi din Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Kosovo, Kârgâzstan, Macedonia de Nord și Serbia, au efectuat recent o vizită virtuală de studiu, în cadrul căreia s-au familiarizat cu experiența Germaniei privind localizarea și implementarea Agendei de dezvoltare durabilă 2030, transmite MOLDPRES.

În cursul evenimentului au fost prezentate arhitectura instituțională și cea de politici pentru punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel federal, statal, precum și local. În acest sens, organizatorii vizitei au scos în evidență rolul important pe care îl are în procesul de implementare a Agendei 2030 Consiliul pentru dezvoltarea durabilă, platformă permanentă care produce analize și consultă entitățile guvernamentale germane în partea ce vizează dezvoltarea durabilă. De asemenea, a fost adus ca exemplu de bună practică activitatea rețelelor de hub-uri regionale și rolul acestora în implementarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă.

Pentru a împărtăși din practica implementării Agendei 2030, la nivel regional și local, a fost prezentată experiența landului Renania de Nord-Westfalia, inclusiv în partea ce vizează localizarea țintelor și a indicatorilor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, integrarea acestora în Strategiile locale de dezvoltare durabilă, fiind aduse exemple de punere în aplicare a acestora în Bonn (urban) și Feldheim (rural).

Urmare a efectuării vizitei respective, s-a constatat că la nivel de procese Republica Moldova aplică o practică similară Germaniei în ceea ce privește localizarea și integrarea țintelor Agendei 2030 în cadrul național de politici. „Cu toate acestea, urmează a fi depuse eforturi semnificative pentru a asigura integrarea țintelor și indicatorilor respectivi și la nivel regional și local. De asemenea, cu referire la cadrul instituțional, având în vedere importanța rolului acestuia atât în procesul de coordonare, cât și de implementare nemijlocită a Agendei 2030, se consideră judicioasă întreprinderea acțiunilor de rigoare în vederea dezvoltării și consolidării acestuia, inclusiv prin fortificare de capacități. În acest sens, Cancelaria de Stat a inițiat activități orientate spre ajustarea Regulamentului Consiliului național pentru coordonarea dezvoltării durabile, o primă etapă în acest sens fiind studierea experienței altor state”, susţin autorităţile moldovene. 

Vizita virtuală de studiu a fost organizată cu sprijinul Proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030", implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în numele Ministerului Federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!