ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a pregătit un pachet de 1,6 miliarde lei pentru susţinerea populaţiei în perioada rece

17:10 | 10.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Guvernul Republicii Moldova a pregătit un pachet de compensare, în contextul creşterii tarifelor la gaze naturale, în valoare de 1,6 miliarde de lei. Programul de ajutor va include trei elemente ce vor acoperi mai multe categorii sociale, potrivit Prim-ministrului Natalia Gavriliţa, care a susţinut o conferinţă de presă, după şedinţa de astăzi a Cabinetului de miniştri, transmite MOLDPRES.

Potrivit premierului, va fi extins de la 500 la 700 de lei ajutorul pentru perioada rece a anului, care va costa suplimentar bugetul de stat 523 de milioane de lei. Totodată, de aceste ajutoare vor putea beneficia cu 88 de mii de familii mai mult decât anul trecut. „Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul de stat 770 de milioane de lei, iar compensarea creșterii din tarif la agentul termic va costa 340 de milioane de lei. E vorba de cheltuieli care se adaugă la sumele deja acordate de Guvern pentru susținerea oamenilor pe timp de criză”, a spus Natalia Gavrilița.

Şefa Cabinetului de miniştri a explicat că compensarea cetățenilor pentru consumul de gaze naturale se va face în două etape. Astfel, pentru primii 50 de metri cubi (m3) de gaze consumați se vor compensa 4,3 lei din tarif, taxa finală pentru consumatori constituind 6,8 lei per metru cub. De la 50 până la 150 m3 consumați se vor compensa 3,2 lei din tarif, or, cel final pentru consumatori va fi de 7,9 lei per metru cub.

Prezent la conferinţa de presă, Marcel Spatari, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, a specificat că Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social în contextul majorării tarifelor la utilități (energie termică, gaze, lemne, cărbune), aprobat astăzi de Guvern, prevede majorarea pragului eligibilității la calcularea scorului punctajului indicatorilor de bunăstare (proxy) cu 2,82 puncte (actualmente 91,28 puncte, după majorare va constitui 94,10 puncte).

„Întreaga omenire trece printr-o perioadă dificilă. Şi Republica Moldova trece printr-o criză economică, trecem şi noi prin aceste procese, însă nu suntem singuri în faţa provocărilor. Sarcina noastră e sa fim alături de oameni si să folosim la maxim resursele pe care le avem ca să-i susţinem în situaţii dificile. Nu suntem singuri în fața crizei, ne ajută prietenii. Uniunea Europeană ne va oferi  60 de milioane de euro, am primit și alte sume de la partenerii de dezvoltare”, a conchis Prim-ministrul Natalia Gavriliţa.

Foto: Guvern

img21008533

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!