ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a susţinut reglementările anti-bullying în educație

19:26 | 17.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniştri a susţinut inițiativa legislativă de modificare a Codului educației în vederea reglementării noțiunii de bullying în sistemul educațional, precum și a principiului nonviolenței. Un aviz în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvernul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit proiectului, noțiunea de bullying va fi introdusă în scopul concretizării, evidențierii caracteristicilor acestui fenomen și al delimitării cercului de subiecți și a locului în care pot avea loc situațiile de bullying.

În prezent, noțiunea de bullying nu are reglementare legală, iar completarea termenului în Cod va permite o mai bună înțelegere a fenomenului și va constitui un punct de pornire pentru reglementările anti-bullying promovate de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). În același timp, proiectul de lege este un răspuns la nevoile autentice ale copiilor și adolescenților de a se simți protejați și în siguranță în mediul de învățare.

Proiectul mai prevede că în termen de o lună de la intrarea în vigoare a legii, MEC va aproba Metodologia cu privire la prevenirea și combaterea bullying-ului.

Semestrial, Ministerul Educației, în baza rapoartelor organelor locale de specialitate în domeniul învățământului și a instituțiilor din subordine, întocmește un raport privind cazurile suspecte și confirmate de violență, neglijare, exploatare și trafic a copilului. Datele menționate supra sunt publice și pot fi consultate pe pagina oficială a ministerului.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări etc. 

Foto: usatoday.com 

img21008778

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!