ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CEC a explicat unele prevederi ce țin de stabilirea pentru 5 decembrie a turului doi de scrutin

18:50 | 24.11.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală a chemat concurenții electorali și candidații la funcția de primar în cele 6 localități din țară unde urmează să fie organizat cel de al doilea tur de scrutin să desfășoare o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorității electorale centrale, apelul a fost lansat ca urmare a mai multor critici și speculații apărute în spațiul public. „În contextul unor acuzații nefondate, apărute în spațiul public, despre presupuse încălcări ale legislației și procedurilor electorale, CEC vine cu explicații vis-a-vis de unele prevederi ale hotărârii de stabilire a turului doi de scrutin, aprobate în ședința de ieri, 23 noiembrie. Misiunea CEC este de a crea condiții optime pentru ca toţi cetățenii Republicii Moldova să-şi poată exercita nestingherit dreptul constituțional de a alege şi de a fi ales în cadrul unor alegeri libere şi corecte, iar legislația electorală oferă șanse și condiții în acest sens”, se arată în comunicat.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care nici un candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se va proceda la al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidaţi se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Conform articolului 51 alin. 5 Cod electoral, concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declarație scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai târziu de 7 zile până la ziua alegerilor.

Autoritatea electorală a explicat că, potrivit pct. 26 din Regulamentul citat, „dacă unul dintre cei doi candidați se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, iar înscrierea lui în buletin se va efectua conform procedurii din primul tur".

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!