ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vasile Iovu: ”Am prezentat cu Orchestra ”Folclor” mai multe concerte”

15:37 | 29.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 nov. /MOLDPRES/. Cunoscutul naist Vasile Iovu, solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici”, profesor universitar, Artist al Poporului, a susținut în ultima perioadă mai multe concerte, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vasile Iovu a menționat că la 17 noiembrie, „Folclor” a prezentat pe scena Palatului Republicii un concert de Ziua Tineretului. A doua zi, pe 18 noiembrie, Festivalul-Concurs Televizat al Tinerilor Interpreți de Muzică Populară „Prezintă Orchestra Folclor”, ediția a VI-a, și-a desemnat câștigătorii. Pe 3-4 și 5 decembrie, la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va avea loc cea de-a XXV-a ediție a Festivalului-concurs de creație și interpretare a romanței "Crizantema de Argint".

”Orchestra de muzică populară ”Folclor”, din care fac parte, dirijată de maestrul Petre Neamțu, de mai mulți ani acompaniază participanții la acest festival. Astfel, ea a devenit o orchestră a romanței. Pe scenă vor evolua 11 interpreți la secțiunea creație și 11 la secțiunea interpretare. De asemenea, vom acompania și soliștii invitați în recital. Pe 9 decembrie, începând cu ora 18.00, la Palatul Republicii, vom susține un concert extraordinar cu genericul ”Tinerețea Romanței”, organizat de Alina Mavrodin, director al Festivalului ”Crizantema de Aur” de la Târgoviște, în cadrul proiectului ”Romanța ne unește”. Aici își vor da întâlnire participanții la cele două festivaluri: ”Crizantema de Aur” de la Târgoviște și ”Crizantema de Argint” de la Chișinău” a precizat Vasile Iovu.

Potrivit sursei citate, în cadrul concertului ”Tinerețea Romanței” vor evolua soliștii Silvia Goncear, Natalia Tanasiiciuc, Diamanta Paterău, Valentin Butucel, Andreea Tican, Ana Bragari-Moroșanu, Ana-Felicia Caraji, Alina Ureche și invitați din România: Alina Mavrodin-Vasiliu, Sorin Lupu, Alina Huțu, Nicoleta Vasile, Bogdan Hrestic, Petruț Dorobanțu, laureații Premiului Mare și Premiului I ”Crizantema de Argint 2021”. ”Vom încheia anul pe 23 decembrie, cu un concert de Crăciun”, a mai spus cunoscutul naist.

Vasile Iovu s-a născut în 1950 la Bardar, Ialoveni. Din 1960 până în 1967 studiază flautul la Şcoala de Muzică din Chişinău. Între anii 1967-1971 îşi continuă studiile la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu”. În 1966, în ultimul an de liceu, este invitat de către Dumitru Blajinu în Orchestra „Veselia”. După absolvirea facultăţii, colaborează cu mai multe formaţii: „Mioriţa”, „Moldoveneasca”, Orchestra simfonică a Filarmonicii Naţionale şi cea a Comitetului de Stat pentru Televiziune şi Radiodifuziune. Din 1972, Vasile Iovu este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Folclor” a Radioteleviziunii Naţionale, astăzi a Filarmonicii Naţionale „S. Lunchevici” din Chişinău.

Vasile Iovu este primul naist profesionist din R. Moldova, primul profesor de nai, fondatorul clasei de nai la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. Pe parcursul activităţii sale a creat o adevărată „Academie a Naiului”, educând o pleiadă întreagă de tineri interpreţi. A efectuat turnee artistice în peste 35 de ţări și este autor a peste 200 de lucrări scrise, aranjate şi interpretate. În anul 2000, lui Vasile Iovu i-a fost conferit „Ordinul Republicii” și Premiul Naţional. În 2015, a fost distins cu ordinul ”Meritul Cultural” al României. Vasile Iovu este cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

img21009160

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!