ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 5 decembrie

08:59 | 05.12.2021 Categorie: Societate

5 decembrie 63 î.Hr. - Cicero, la Roma, ţine ultimul său discurs îndreptat împotriva lui Lucius Sergius Catilina.

5 decembrie  633 - A început cel de-al patrulea Conciliu de la Toledo, în regatul vizigot al Spaniei. Conciliul a decretat uniformitatea liturghiei pe întreg teritoriul regatului vizigot și ia măsuri severe de convertire la creștinism a evreilor, și pedepsirea lor severă în cazurile de întoarcere la vechea lor religie.

5 decembrie  1408 - Hanul Edigu al Hoardei de Aur atacă Moscova, pentru că Rusia nu mai plătise tribut de zeci de ani. Au fost incendiate orașele Novgorod, Rostov și numeroase alte localități, dar Moscova nu a putut fi cucerită, cu toate că a fost incendiată.

5 decembrie 1484 - Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei şi vrăjitoriei. În baza acesteia se declanșează mari “vânători de vrăjitoare” în toata lumea catolică.

5 decembrie 1492 - Navigatorul genovez Cristofor Columb, aflat la acea vreme în serviciul regelui Spaniei,  descoperă insula Hispaniola pe care astăzi se află Haiti și Republica Dominicană.

5 decembrie 1560 - În Franța are loc succesiunea la tron. După moartea lui Francisc al II-lea, rege devine Carol al IX-lea. În timpul domniei lui Carol, Franța a fost zguduită de mai multe războaie religioase și în acest timp are loc masacrul numit "Noaptea Sfântului Bartolomeu".

5 decembrie 1757 - Frederick cel Mare învinge armata austriacă în Bătălia la Leuthen. Astfel, prusacii și-au asigurat controlul asupra Sileziei.

5 decembrie 1791 - La vârsta de 35 de ani moare ilustrul compozitor, pianist și violoncelist austriac Wolfgang Amadeus Mozart. Conform unor teorii răspândite, Mozart ar fi fost otrăvit din invidie.

5 decembrie 1848 - În SUA începe goana după aur, declanșată de anunțul despre rezerve uriașe de metal prețios găsite în California.

5 decembrie 1867 - S-a născut Jozef Pilsudski, mare om politic din Polonia, președinte al țării în anii 1918-1922. Este considerat arhitectul statului polonez independent.

5 decembrie 1870 - A murit cel mai popular scriitor francez din lume, Alexandre Dumas, tatăl.

5 decembrie 1901 - S-a născut Walt Disney, desenator, regizor și producător de film animat american. Studioul Walt Disney a devenit cel mai cunoscut producător de fim din lume.

5 decembrie 1903 - S-a născut Cecil Frank Powell, fizician britanic, pionier al metodei fotografice de studiere a proceselor nucleare, laureat al Premiului Nobel.

5 decembrie 1926 - A murit pictorul francez Claude Monet, unul din fondatorii curentului impresionist.

5 decembrie 1931 - La Moscova, la ordinul dictatorului Stalin, a fost distrusă Catedrala Hristos Mântuitorul.

5 decembrie 1933 - În SUA, după 13 ani de conflicte și crize, este anulată prohibiția.

5 decembrie 1936 - Uniunea Sovietică adoptă o nouă Lege Supremă, numită "Constituția lui Stalin".

5 decembrie 1941 - În cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei și României.

5 decembrie 1966 - S-a născut celebra cântăreață franceză de muzică ușoară Patricia Kaas.

5 decembrie 1973 - A decedat inventatorul aparatului radar, fizicianul scoțian Robert Watson-Watt.

5 decembrie 1994 - Tratatul START I privind reducerea arsenalelor strategice este semnat la Moscova. Tratatul a fost ratificat de cele patru state formate în urma imploziei URSS.

5 decembrie 2008 - A încetat din viață Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Aleksi al II-lea.

5 decembrie 2013 - A murit Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Republicii Africa de Sud, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

5 decembrie 2013 - Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, în care româna este calificată drept limbă oficială a țării, prevalează asupra textului Constituţiei, care foloseşte denumirea de „limbă moldovenească”.

5 decembrie 2017 - A decedat Mihai I, regele României.

5 decembrie, anual - Ziua internațională a voluntarilor.

5 decembrie, anual - Ziua mondială a solului.

img21009331

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!