ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Transportatorii din ţară cer tarife majorate, autorităţile cheamă la conlucrare

13:11 | 16.12.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 16 dec. /MOLDPRES/. Mai mulți transportatori, membri ai Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), au protestat astăzi, în centrul capitalei, cerând revizuirea tarifelor pentru transportul de pasageri, transmite MOLDPRES.

Asociația a remis repetat un demers către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), în care cere intervenția autorităților pentru a remedia situaţia transportatorilor, precum și majorarea tarifelor pentru călătorii.

La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a venit cu o reacţie, în care subliniază că una dintre principalele sale preocupări este ca “oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”.

“Noi am dat curs tuturor demersurilor transportatorilor, am avut mai multe ședințe și am agreat că ministerul va face calculele pentru tariful real. Vă aducem la cunoștință că la data de 16 noiembrie, în atenția transportatorilor a fost expediat un demers de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, pentru a oferi informațiile necesare pe marginea calculelor tarifelor. Până la ziua de astăzi am recepționat informații și date doar de la nouă operatori de transport, din 67. Din aceștia nouă, doar şapte au prezentat informațiile conform demersului trimis”, a relevat oficialul.

Potrivit lui Andrei Spînu, nu este înțeleasă logica de a solicita majorarea tarifului, “dacă atunci când solicităm date concrete în baza cărora să luăm această decizie, nu avem nicio reacție”. “De fiecare dată, am spus că apreciem dreptul de a protesta, îl susținem și nu vom crea impedimente pentru desfășurarea acestor manifestări”.

Vicepremierul a specificat că, pentru moment, specialiştii Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale au analizat datele contabile recepționate de la transportatori, Agenţia Naţională Transport Auto și Biroul Naţional de Statistică. “În continuare, în baza datelor, rapoartelor, notelor informative și expertizelor care au stat la baza reglementării tarifelor anterioare, în conformitate cu Metodologia de calculare a tarifelor pentru serviciile de transportare a călătorilor, ministerul va prezenta în scurt timp calculele efectuate pentru tarifele de transport de pasageri”, a precizat Andrei Spînu.

“Menționez că am mizat pe conlucrare și deschidere din partea transportatorilor. Ne-am așteptat ca majoritatea să dea curs solicitării noastre de a prezenta datele și în baza normelor legale, având ca temei metodologia, de comun să agreăm care este tariful real. Însă acest lucru nici până astăzi nu s-a clarificat”, a estimat vicepremierul.

În context, ministrul Infrastructurii a rezumat că săptămâna viitoare va avea o nouă întâlnire cu mai mulți operatori de transport rutier.

Ultimul protest al transportatorilor a avut loc pe 25 noiembrie.

img21009693

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!