ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia a declarat că nu va permite schimbarea regimurilor din statele ex-sovietice

13:54 | 10.01.2022 Categorie: Externe

Moscova, 10 ian. /MOLDPRES/. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că alianța militară a Tratatului pentru Securitate Colectivă, condusă de Rusia, nu va permite ca guvernele sale membre să fie răsturnate prin așa-numitele „revoluții colorate”, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Putin și-a expus această poziție în cadrul unei întâlniri online a liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, după ce șeful statului kazah a spus că revoltele însoţite de violenţe care au zdruncinat ţara de la începutul anului au fost o „tentativă de lovitură de stat” comisă de teroriști.

„Desigur, înțelegem că evenimentele din Kazahstan nu sunt prima și nici ultima încercare de a interveni din exterior în afacerile interne ale statelor noastre”, a spus Putin.

„Măsurile luate de OTSC au arătat în mod clar că nu vom permite ca situația să fie zdruncinată și nu vom permite așa-numitele „revoluții colorate” să aibă loc”, a spus el, referindu-se la mai multe revolte populare ex-sovietice din ultimele două decenii.

Liderul de la Kremlin a spus că contingentul OTSC va fi retras odată ce misiunea sa va fi încheiată și când președintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev va considera că nu mai este necesar.

Ajutorul militar este efectuat cu ajutorul Forţelor colective de menţinere a păcii, dintre care cea mai mare parte aparţin Rusiei. Aceste trupe au fost chemate de Tokaev în ajutor în data de 5 ianuarie pe fondul revoltelor izbucnite la 2 ianuarie în vestul ţării şi care s-au extins apoi în alte regiuni, în special la Almatî.

Foto: EPA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!