ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Ghenadie Ciobanu: ”Am compus mai multe piese și am semnat coloana sonoră la un film”

12:07 | 11.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 ian. /MOLDPRES/. Pentru compozitorul Ghenadie Ciobanu, ex-ministru al Culturii, laureat al Premiului Național, președinte de onoare al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Moldova (UCMM), 2021 a fost un an în care a creat mai multe piese pentru diverse instrumente muzicale și a semnat coloana sonoră la un film”, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție Ghenadie Ciobanu a menționat că este vorba de lucrările „Simple Poems Of Being”, pentru fagot și orchestră; „Apparition” pentru flaut; „ Expanding Space, II”, pentru acordeon; „ Le reve. Impromptu”, pentru pian; „Spirits Of Bards”, pentru soprano și bariton; Sonata nr. 3 pentru pian; „5 piese pentru pian pentru copii” și coloana sonoră la filmul „7 personaje în căutarea unui teatru”(”Telefilm Chișinău”, regia Mircea Surdu)”.    

Lucrările sale au fost interpretate la festivaluri internaționale, precum: „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi”, București (Cvartetul de coarde și „Umbrele dimineții”, în interpretarea Cvartetului „Gaudeamus” și Trioul „Contraste”); Festivalul „Meridian”, București, („Expanding Space”, în interpretarea lui Radu Rățoi); Festivalul Muzicii Românești, Iași (două piese pentru clarinet și cvartetul de coarde în interpretarea lui Aurelian Băcan și, respectiv, cvartetul de coarde al  Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice); Festivalul „Zilele Muzicii Noi” („Expanding Space” și „Apparition”, în interpretarea lui Radu Rățoi și, respectiv, Anastasia Gusarova), precum și în alte concerte în Danemarca, Serbia și difuzate de către postul de radio Toronto (Canada).

Clarinetistul, muzicologul și youtuberul german Thorsten Gubatz a înregistrat pentru youtube lucrările „The Game Of Reflected Light”, „Apparition”, „Meditation And Games”, „Genesis”, „Sad Symbols” și a postat pe canalul său mai multe piese de Ghenadie Ciobanu. Tot în 2021, Ghenadie Ciobanu a fost desemnat compozitorul săptămânii de către MOVINGCLASSICS TV din Munchen, Germania. Totodată, el a participat în calitate de membru al juriului la mai multe concursuri internaționale și a înregistrat la Radio Moldova piesele ”Apparition”, ”Expanding Space I”, ”Le reve. Impromptu”, ”Raum der Nacht”. În anul trecut, compozitorul a obținut Premiul „Stefan Neaga” pentru lucrarea „Umbrele dimineții”, la Concursul de compoziție și muzicologie al UCMM. ”La Editura „Lumina” au apărut 2 volume de creații camerale, printre care și lucrările mele „Sunete din valea stâncilor”, „Două proteste”, Cvartetul de coarde și „Umbrele dimineții”, a precizat cunoscutul compozitor.

Ghenadie Ciobanu s-a născut la 6 aprilie 1957, în satul Brătuşeni, raionul Edineţ. A absolvit Şcoala medie de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1977), clasa pian, Institutul Muzical-Pedagogic „Gnesin” din Moscova, Facultatea de pian (1982), Conservatorul „Gavriil Musicescu” din Chişinău, clasa compoziție cu profesorul Vasile Zagorschi (1986), Academia Europeană de Teatru muzical din Thurman (Germania), cursuri de management (1992) şi Academia de Administrare Publică pe lângă Guvernul R. Moldova (2002). A fost distins cu ordinul „Steaua României în grad de Comandor” (2000); Premiul Național al R. Moldova (1998); titlul onorific Maestru în Artă (1999); titlul onorific Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (1997); ordinul „Gloria Muncii” (2010) ș.a.

img22000147

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!