ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul a anunțat intenția de a solicita instituirea situației excepționale pe piața gazelor naturale

12:09 | 19.01.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Într-un briefing susținut astăzi, prim-ministra Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu au anunțat intenția Guvernului de a iniția procedurile necesare instituiri stării de urgență pe piața gazelor naturale. Decizia vine ca urmare a recepționării scrisorii oficiale trimisă de Gazprom către MoldovaGaz, prin care compania e înștiințată că din 20 ianuarie livrările de gaze naturale către Republica Moldova pot fi sistate, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului. 

„Acesta se întâmplă pentru că MoldovaGaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizor, amenință să lase consumatorii fără gaze. În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița. 

Azi, la ora 13:00, prim-ministra Natalia Gavrilița va convoca Comisia pentru Situații Excepționale. La 15:00, va avea loc ședința Guvernului. În scenariul propus, mâine în Parlament va fi solicitată instituirea stării de urgență, ulterior, va fi convocată din nou Comisia pentru Situații Excepționale în cadrul căreia vor fi luate decizii care să permită asigurarea neîntreruptă cu gaze a țării.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!