ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul se va convoca în sesiune extraordinară

17:48 | 19.01.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 ian. /MOLDPRES/. Legislativul se va convoca în sesiune extraordinară, în perioada 20-21 ianuarie. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Biroul permanent al Parlamentului, la cererea Președintelui Legislativului Igor Grosu, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Cererea de convocare a fost motivată de necesitatea examinării și aprobării în mod prioritar a unui pachet de acte normative de importanță socială și economică, inclusiv pentru susținerea cetățenilor în contextul creșterii prețului la gazele naturale pe piața internă, urmare a creșterii acestuia pe piața europeană.

Proiectul ordinii de zi a sesiunii extraordinare, aprobat de Biroul permanent, include proiectul de Hotărâre cu privire la declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile. Propunerea va fi supusă dezbaterilor în cadrul ședinței plenare de mâine, 20 ianuarie, care va începe la ora 09:00.

În cadrul ședinței plenare de vineri, 21 ianuarie, cu începere de la ora 10:00, urmează a fi dezbătute proiectul de modificare a Legii cu privire la modificarea condiției de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului și Legii privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului; proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

În proiectul ordinii de zi a sesiunii extraordinare mai sunt incluse proiectul Codului transportului feroviar, proiectele de lege pentru ratificarea Acordului de modificare și de reformulare a Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind infrastructura feroviară și parcul de material rulant ale Moldovei și privind atragerea de către Guvern a unor împrumuturi de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional.

Deputații urmează să examineze, de asemenea, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.

În proiectul ordinii de zi propus de Biroul permanent mai figurează proiectul pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură; proiectul de modificare a Codului muncii și Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj; proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor; proiectul de modificare a Legii cu privire la energia electrică.

De asemenea, se propune examinarea a două proiecte de hotărâre – privind desemnarea a doi membri și vicepreședinți ai Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

Foto: Parlament

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!