ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Apa din Prut a ajuns în robinetele comunelor Cuhnești și Balatina din raionul Glodeni

12:50 | 26.01.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 26 ian. /MOLDPRES/. Apa din râul Prut a ajuns pe teritoriul comunelor Cuhnești și Balatina din raionul Glodeni, inclusiv la stația de tratare a apei din Balatina. Asta după ce recent în regiune au fost finalizate lucrările de construcție-montaj a infrastructurii de asigurare cu apă de calitate, transmite MOLDPRES.

Aceasta include stația de pompare a apei din Prut, din satul Bisericani, a apeductului magistral Prut-Balatina, cu o lungime de 9,36 km, a stației de tratare a apei din Balatina, cu o capacitate de 50 m3/h, și a aducției de la stația de tratare a apei până în satele Cuhnești și Balatina, cu o lungime de 10,71 km. Sistemul a fost construit și montat în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Valoarea proiectului constituie 37,6 milioane de lei.

Potrivit lui Igor Malai, şef de direcţie la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, acest proiect este important prin faptul că oferă posibilități de extindere a sistemului de aprovizionare cu apă sigură către alte localități, care urmează, prin intermediul altor proiecte, să fie conectate ulterior. „Acest lucru schimbă situația nivelului de trai al oamenilor, oferă mai mult confort și perspective de dezvoltare", a menționat funcționarul MIDR.

La rândul său, directorul ADR Nord, Maria Prisacari, a subliniat că obiectivul de a aduce apă potabilă în casele cetățenilor este un domeniu de intervenție prioritar atât la nivel regional, cât și la nivel național.

Localitățile rurale din lunca Prutului din raionul Glodeni încă nu dispun de sisteme eficiente de alimentare cu apă potabilă și servicii de canalizare. Până în prezent, cetățenii care locuiesc în localitățile din lunca Prutului au fost nevoiți să se alimenteze cu apă din fântânile de mină. Potrivit unor date, fântânile de mină din raionul Glodeni nu corespund cerințelor și standardelor privind apa potabilă.

Proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I – comuna Cuhnești și comuna Balatina” a fost lansat la începutul lunii noiembrie 2020. Lucrările planificate au fost executate în volumele și termenii stabiliți în contract. Următorul obiectiv este ca apa potabilă să ajungă în casele locuitorilor celor două comune: Cuhnești și Balatina. În prezent, acest obiectiv este realizat în cadrul altui proiect. De asemenea, întrucât la stația de tratare a apei din comuna Balatina pot fi montate încă două module de tratare a câte 50 m3/h fiecare, noul apeduct magistral poate fi extins până în orașul Glodeni, ceea ce va permite asigurarea mai multor localități din raion cu apă potabilă de calitate.

Foto: ADR Nord

img22000559

img22000559

img22000559

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!