ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Situații Excepționale a discutat noi măsuri pentru asigurarea securității energetice a țării

17:43 | 27.01.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 27 ian. /MOLDPRES/. Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate în ședința de astăzi a Comisiei Situații Excepționale, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Membrii comisiei au discutat despre posibilitatea alocării de compensații suplimentare pentru consumatorii casnici. Ajustarea sumei pentru compensații se va face ca urmare a revizuirii tarifului pentru consumatori solicitat de SA Moldovagaz. Comisia a decis ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze și să aprobe, până la data de 31 ianuarie, noul tarif, după o verificare minuțioasă a calculelor prezentate de SA Moldovagaz.  

În cadrul ședinței s-a mai decis ca centralele termo-electrice să efectueze ajustarea în conformitate cu temperatura medie atmosferică, în limita de până la 10% de la valorile de calcul ale energiei termice livrate către consumatori. Implementarea măsurilor de raționalizare a consumului va duce la o scădere cu circa 5 milioane de m3 a consumului de gaz natural. 

Anterior, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat public că tariful pentru un consum de până la 150 m3 lunar, pentru consumatorii casnici va rămâne neschimbat iar Guvernul va interveni de fiecare dată în ajutorul cetățenilor. 

Foto: Guvern

img22000606

img22000606

img22000606

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!