ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Unificată de Control s-a întrunit în ședință

14:32 | 03.02.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 3 feb. /MOLDPRES/. Situația în Zona de Securitate și funcționalitatea mecanismului de menținere a păcii au figurat pe agenda ședinței Comisiei Unificate de Control care a avut loc astăzi în orașul Bender, relatează MOLDPRES.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, comisia a aprobat raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 26 ianuarie – 1 februarie curent, a confirmat în funcție doi noi observatori militari din partea Republicii Moldova și a dispus convocarea la 15 februarie a grupurilor de lucru pe probleme tehnice.

S-a luat act de informația privind lipsa cazurilor active de Covid-19 în unitățile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii și s-a cerut continuarea măsurilor de prevenire a infectărilor în rândul efectivului militar.

În problema antrenamentelor contingentelor militare, delegația Republicii Moldova și-a expus poziția că acestea urmează să fie organizate în locurile de dislocare permanentă sau centrele de instruire din afara Zonei de Securitate și a reiterat propunerea de a stabili drept sarcină Comandamentului Militar Întrunit elaborarea unor reglementări în acest sens.

Tot la acest subiect, reprezentanții Misiunii OSCE au solicitat părților să fie informați din timp despre antrenamentele planificate, exprimându-și convingerea că astfel ar putea fi detensionată situația și asigurată transparența activităților specifice în Zona de Securitate.

Misiunea OSCE în Moldova a mai informat că, în cadrul monitorizării Zonei de Securitate pe parcursul lunii ianuarie 2022, a relevat că linia formată din obstacole de beton armat între localitățile Bender și Varnița continuă să fie menținută de către structurile transnistrene și reprezintă un obstacol în calea liberei circulații a cetățenilor.

Următoarea reuniune de lucru a Comisiei Unificate de Control a fost programată pentru 10 februarie curent.

Foto simbol

img22000800

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!